Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM
Jedność
KAMERY
Kolbe
KOŚCIÓŁ
Zmiana miejsca! Wiemy kiedy i gdzie odbędzie się XII Uwielbienie w Centrum Miasta Kielce
04 maja 2024
Biskup Jan Piotrowski: Nawet najnowocześniejszy sprzęt nie zastąpi strażaka
04 maja 2024
Biskup Jan Piotrowski: Rządzący, uchwalając Konstytucję, znaleźli kompromis. Czy my dziś jesteśmy do tego zdolni?
03 maja 2024
[FOTO] Wprowadzili obraz św. Karola Boromeusza do parafii w Białogonie
02 maja 2024
Leszek Bukowski: Kapliczki i krzyże przydrożne są częścią polskiego dziedzictwa kulturowego
02 maja 2024
[FOTO] Matka Boża Niepokalanie Poczęta wróciła do Czerwonej Góry
01 maja 2024
„Nie do wiary?”: Piotr Żyłka: Jestem przeciwnikiem Kościoła, w którym człowiek jest poniżany
01 maja 2024

GALERIA

Korona Kielce - Raków Częstochowa
Korona Kielce - Legia Warszawa
Industria Kielce - THW Kiel
Korona Kielce - ŁKS
Forum "Kierunek Uwielbienie"
SPORT
Mecz przyjaźni na ławce, ale na boisku Kuzera musi zabrać punkty Vukoviciowi
04 maja 2024, 16:33
Łukowski: Piast jest w dobrej formie, ale każda seria musi się skończyć
04 maja 2024, 15:32
Industria gra o kolejny finał w tym sezonie
04 maja 2024, 14:39
Martin Remacle królem strzelców Pucharu Polski. Belg ex aequo ze zwycięzca turnieju
03 maja 2024, 20:16
Zmiennicy Kuzery dają mniej liczb, ale więcej punktów
03 maja 2024, 17:48
Industria złożyła protest, ale EHF oczywiście nie przyznaje się do winy. Wniosek odrzucono!
03 maja 2024, 16:45
Bezlitosna matematyka. Korona powinna być pewna utrzymania i zakręcić się w środku tabeli
02 maja 2024, 15:18
MUZYKA
Arek Kłusowski stracił wszystko. Został mu tylko „Pop i disco”
22 kwietnia 2024, 12:41
Powrót Rubensa w nowej odsłonie
04 kwietnia 2024, 09:07
Mark Knopfler’s Guitar Heroes
25 marca 2024, 09:30
wspierajkultura
PUBLICYSTYKA
Słuchaj audycji "Z Kielecczyzny na Westerplatte - śladami bohaterów Września 1939 r."
25 kwietnia 2024, 11:47
Kieleccy Katyńczycy z Ukraińskiej i Białoruskiej Listy Katyńskiej
10 kwietnia 2024, 14:19
Jak podejmujemy decyzję na kogo głosować?
26 marca 2024, 12:35
BIZNES
Czy panele słoneczne się opłacają? Analiza kosztów i korzyści
02 maja 2024, 13:18
Na co zwrócić uwagę, wybierając szkolenie dla dentystów?
25 kwietnia 2024, 11:57
Zastosowanie liter przestrzennych w kreowaniu wizerunku marki
19 kwietnia 2024, 14:44
CIEKAWOSTKI
6 Zasad Bezpiecznego Korzystania z Internetu
02 maja 2024, 13:25
Blogowanie jako narzędzie budowania marki osobistej
02 maja 2024, 09:54
Catering dietetyczny w Kielcach TIM Catering - Twój klucz do sukcesu w 2024!
30 kwietnia 2024, 10:09
AUDYCJE RADIOWE
Beata Szydło: Te wybory będą ważne dla naszej suwerenności
02 maja 2024, 14:48
Arkadiusz Mularczyk: Będziemy starali się o reparacje od Niemiec
02 maja 2024, 14:41
Dr Robert Piwko (IPN): Dzień Flagi to radosne święto
02 maja 2024, 10:15
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 43.

MIASTO

Monte Carlo dostało... dwa widelce

środa, 12 listopada 2014 15:40 / Autor:
Monte Carlo dostało... dwa widelce
Monte Carlo dostało... dwa widelce

Kielecka restauracja Monte Carlo zgarnia kolejne nagrody. Została wyróżniona już w konkursach wojewody świętokrzyskiego, marszałka województwa, a ostatnio także w „Koronie Smakosza” w kategorii na najlepsze danie regionalne. W tym ostatnim o zwycięstwie decydowali konsumenci.

– Zaproponowaliśmy zalewajkę świętokrzyską. Korzystamy z naszego specjalnego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. I nasza zalewajka naprawdę smakuje jak ta z dawnych lat. Do tego serwujemy kapustę bidulę, żeberko duszone w białej kapuście, filet z kaczki w sosie kurkowo-boczniakowym i śledzia po kielecku – wylicza Grzegorz Romański, właściciel restauracji.

Od wielu lat Monte Carlo jest doceniana również w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants, gdzie znajduje się w gronie stu najlepszych restauracji w Polsce. Jednak w tym roku po raz pierwszy otrzymała także dwa widelce (to wskaźnik jakości restauracji) na trzy możliwe. – Tajemniczy klient, który był jurorem, pojawił się u nas i oceniał smak oraz sposób podania dań. Bacznie obserwował też to, co się dzieje w restauracji, naszą organizację pracy oraz zachowanie kelnerów. Ocenie były poddawane nawet toalety – ich czystość i wyposażenie – wyjaśnia Romański. Dodatkowo jurorzy – o czym poinformowano dopiero na ceremonii rozdania nagród – o wrażenia smakowe i estetyczne pytali także klientów, którzy wychodzili z restauracji. Jak widać, ci byli bardzo zadowoleni.

- To efekt ciężkiej pracy i zaangażowania całej załogi. U nas od wielu lat pracują ci sami fachowcy. To kucharze i kelnerzy po odpowiednich szkoleniach, dla których ta praca jest pasją. Oni po prostu lubią to robić. A to ważne, bo każdy klient wyczuje, czy ktoś pracuje w restauracji z chęci, czy z przymusu – dodaje Romański.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO