REGION
[GALERIA] Jak to w dawnych czasach chleb wyrabiano - o tym była dziś mowa w Tokarni
Jemy go codziennie i z różnymi dodatkami, a dzisiaj obchodzimy jego święto - Święto Chleba. W podkieleckiej Tokarni można się dziś dowiedzieć, jak w dawnych czasach chleb wytwarzano i zapoznać z używanymi w tym celu maszynami.
W dawnych czasach proces wyrobu pieczywa był długi. Zaczynał się właśnie 8 września w Święto Matki Boskiej Siewnej, wówczas siano zboże ozime, które rosło do wiosny. Następnie było ono mielone na mąkę, która przy połączeniu z wodą i zakwasem dawała chleb. Jednak to nie składniki czy dobry przepis były najważniejszym elementem pysznego wypieku:
- W najlepszym chlebie, najważniejszy był i jest czas oraz uczucia, miłość. Bo każda potrawa, w którą wlożymy serce, dobre słowo będzie zawsze pyszna - mówiła do gości skansenu Aleksandra Imosa, pracowniczka Muzeum Wsi Kieleckiej.
Wszyscy, którzy przybyli dzisiaj do Tokarni, mogli zobaczyć szeroką gamę starych maszyn rolniczych, a także przyjrzeć się, w jaki sposób one działały. Były młocarnia wąskomłotna z XIX wieku, napędzana silnikiem elektrycznym, ale i zwykłe cepy, którymi młócono zboże. Uruchomiomo też specjalnie słynny wiatrak z Dębna i to w taki sposób, by śmigła się kręciły. Po pokazie można było do wiatraka wejść i obejrzeć go od wewnątrz.
Doroczne Święto Chleba uzupełniły występy zespołów ludowych, w tym między innymi Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki, który świętował swoje 55-lecie. Impreza w Tokarni zakończy się około godziny 18.
https://emkielce.pl/region/jak-to-w-dawnych-czasach-chleb-wyrabiano-o-tym-byla-dzis-mowa-w-tokarni#sigProGalleria1b428efbf6