REGION
Będzie pysznie i regionalnie. W niedzielę konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu
W zeszłym roku – „Pigoły zapiekane po nasemu”, a w tym…? Już w najbliższą niedzielę, drugiego lipca, odbędzie się XVI Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego – „Kuchnia kresowa”. Jak co roku nie zabraknie przepysznych, lokalnych dań i wyjątkowej muzyki.
W tym roku impreza będzie miała miejsce w gminie Zagnańsk, nad zalewem w Kaniowie.
- Motywem przewodnim będzie kuchnia kresowa, a wiec nasze polskie smaki. Obecnie takie dania znajdziemy na Litwie, Białorusi i Ukrainie, ale w okresie międzywojennym były to Kresy II Rzeczypospolitej. Dlatego właśnie nasza kuchnia jest tak ciekawa i różnorodna – zauważa Mirosław Gębski, starosta kielecki.
Wszystkich zainteresowanych regionalnymi smakami zaprasza na imprezę zastępca wójta gminy Zagnańsk, Stanisław Stępień.
- Będzie można podziwiać zalew w Kaniowie - wyjątkowe miejsce, które w ostatnim czasie przeszło rewitalizację. Oprócz tego oczywiście spróbować przepysznych potraw – zachęca.
Zeszłoroczną, zwycięską potrawę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Czerwone Korale”.
- Bardzo cieszymy się z tegorocznego zakresu potraw jakim jest kuchnia kresowa. Będziemy bronić naszego zeszłorocznego pierwszego miejsca i przygotujemy kulebiak – zapowiada Anna Dziewanowska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Czerwone Korale”.
„Piguły zapiekane po nasemu” wyszły spod rąk pani Danuty Milewskiej, wiceprzewodniczącej „Czerwonych Korali” w Oblęgorku. Zdradziła nam, co składa się na to wyjątkowe danie.
- Pigoły wywodzą się z kuchni świętokrzyskiej, która dawniej była bardzo uboga. To kluski ziemniaczane, wykonane tak jak ciasto na pyzy. Danie przygotowałyśmy jednak „po nosemu”, a więc nieco je ubogaciłyśmy – dodana została kapusta, pieczarki – zdradza.
- Organizacje takie jak koła gospodyń wiejskich przywracają tradycję Polskiego. Warto być z nami w niedzielę, spróbować pysznych dań i pamiętać o naszych korzeniach – podkreśla Stefan Bąk, członek zarządu powiatu kieleckiego.
Do tegorocznej rywalizacji o miano najlepszej potrawy przystąpią 23 zespoły. Chętni na regionalne smaki będą mogli spróbować między innymi kołdunów z mięsem w rosole, kulebiaka, czy hreczanyków - kotletów z kaszy gryczanej i mięsa. Konkursowi towarzyszyć będzie przegląd kapel regionalnych. Impreza zacznie się o godzinie 14.
Tak wyglądają „Piguły zapiekane po nasemu” zobaczymy poniżej. Smakują jeszcze lepiej.