Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć

środa, 18 sierpnia 2021 10:22 / Autor: Magdalena Nowak
Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć
Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć
Magdalena Nowak
Magdalena Nowak

Lody to ulubiony deser Polaków. Statystycznie spożywamy ponad 5 kilogramów tego smakołyku rocznie. Należy je jednak kupować z głową i bezwzględnie nie jeść tych, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone – to może prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.

Jak informuje Katarzyna Kotwica z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach spożywanie lodów, które zostały wcześniej rozmrożone, a później powtórnie zamrożone może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości jelitowo-żołądkowych a nawet zatrucia pokarmowego. – Lody są doskonałą pożywką dla bakterii. W rozmrożonych mogą rozwijać się między innymi bakterie salmonelli, a zatrucie nimi jest niebezpieczne dla zdrowia – mówi Katarzyna Kotwica.

– Kupując lody, zarówno w gałkach jak i z automatu, warto zwrócić uwagę na warunki sanitarno-higieniczne obiektu oraz to czy sam proces sprzedaży prowadzony jest z zachowaniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Podczas podawania lodów sprzedawca powinien korzystać z rękawiczek oraz podawać rożek przez serwetkę. Dodatkowo w przypadku lodów gałkowanych należy zwrócić uwagę czy zapewniono czystą wodę do płukania łyżki do nakładania lodów – dodaje specjalistka.

Kupując lody w opakowaniach, których nie będziemy spożywać bezpośrednio po zakupie, należy zmniejszyć do  niezbędnego minimum czas między zakupem lodów, a schowaniem ich do zamrażarki. Bardzo ważny jest również sposób transportu. Najlepiej zaopatrzyć się w tym celu w specjalną torbę, która pozwala utrzymać niską temperaturę w trakcie ich przewożenia.

– Ponadto przy zakupie lodów w opakowaniach należy również zwrócić uwagę na warunki ich przechowywania, np. nadmiernie zaszronione urządzenie chłodnicze może wskazywać na wahania temperatury oraz na datę przydatności do spożycia  – zaznacza Katarzyna Kotwica.  

Powinniśmy także ocenić stan opakowania - jego szczelność oraz ewentualne deformacje. Niejednolita powierzchnia, pokrycie szronem czy zniekształcenie  produktu po otwarciu, może sugerować niewłaściwe warunki łańcucha chłodniczego.

Tag: lody
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO