REGION
Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć
![Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć](/media/k2/items/cache/5c8965abdf1a510899ab6a8cf7dc26a1_XL.jpg)
![Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć](/media/k2/items/cache/5c8965abdf1a510899ab6a8cf7dc26a1_L.jpg)
Lody to ulubiony deser Polaków. Statystycznie spożywamy ponad 5 kilogramów tego smakołyku rocznie. Należy je jednak kupować z głową i bezwzględnie nie jeść tych, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone – to może prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.
Jak informuje Katarzyna Kotwica z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach spożywanie lodów, które zostały wcześniej rozmrożone, a później powtórnie zamrożone może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości jelitowo-żołądkowych a nawet zatrucia pokarmowego. – Lody są doskonałą pożywką dla bakterii. W rozmrożonych mogą rozwijać się między innymi bakterie salmonelli, a zatrucie nimi jest niebezpieczne dla zdrowia – mówi Katarzyna Kotwica.
– Kupując lody, zarówno w gałkach jak i z automatu, warto zwrócić uwagę na warunki sanitarno-higieniczne obiektu oraz to czy sam proces sprzedaży prowadzony jest z zachowaniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Podczas podawania lodów sprzedawca powinien korzystać z rękawiczek oraz podawać rożek przez serwetkę. Dodatkowo w przypadku lodów gałkowanych należy zwrócić uwagę czy zapewniono czystą wodę do płukania łyżki do nakładania lodów – dodaje specjalistka.
Kupując lody w opakowaniach, których nie będziemy spożywać bezpośrednio po zakupie, należy zmniejszyć do niezbędnego minimum czas między zakupem lodów, a schowaniem ich do zamrażarki. Bardzo ważny jest również sposób transportu. Najlepiej zaopatrzyć się w tym celu w specjalną torbę, która pozwala utrzymać niską temperaturę w trakcie ich przewożenia.
– Ponadto przy zakupie lodów w opakowaniach należy również zwrócić uwagę na warunki ich przechowywania, np. nadmiernie zaszronione urządzenie chłodnicze może wskazywać na wahania temperatury oraz na datę przydatności do spożycia – zaznacza Katarzyna Kotwica.
Powinniśmy także ocenić stan opakowania - jego szczelność oraz ewentualne deformacje. Niejednolita powierzchnia, pokrycie szronem czy zniekształcenie produktu po otwarciu, może sugerować niewłaściwe warunki łańcucha chłodniczego.
![Zderzenie na skrzyżowaniu](/media/k2/items/cache/ddc85fab72515eee822cac3bd986b2c3_L.jpg)
![Zaginęła 16-letnia mieszkanka Wolicy](/media/k2/items/cache/233fef8314f2f68907408e80c034200e_L.jpg)
![Szpital w Starachowicach dostał dotacje na materace przeciwodleżynowe](/media/k2/items/cache/ae250a0b92d85c563f59cafd71b4a034_L.jpg)
![Stypendium Starosty Kieleckiego](/media/k2/items/cache/8401cb4a2fb1e0bd98fe770f5a7b49a3_L.jpg)
![Będzie remont na krajowej „dziewiątce”. Ogłoszono przetarg](/media/k2/items/cache/8237b883932ff7ed4402d9f2988fb034_L.jpg)
![Wyruszcie z nami po regionie](/media/k2/items/cache/5b72465258d0f2836aa30e38373a46b0_L.jpg)
![Znamy wyniki egzaminów ósmoklasisty. Kielce liderem w regionie](/media/k2/items/cache/733bd35a979fa2789ce57c63867d093c_L.jpg)
![Wojewoda uhonorował naszych strażaków – mistrzów Polski](/media/k2/items/cache/96a9c4ead4c8774c5a5e57ad5440ecd7_L.jpg)
![Zagnańsk rowerowym centrum regionu?](/media/k2/items/cache/fdc9a7ee9194c3534055d3fcd624e585_L.jpg)