REGION
Uwaga na zatrucie lodami! Sanepid radzi jak tego uniknąć
Lody to ulubiony deser Polaków. Statystycznie spożywamy ponad 5 kilogramów tego smakołyku rocznie. Należy je jednak kupować z głową i bezwzględnie nie jeść tych, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone – to może prowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.
Jak informuje Katarzyna Kotwica z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach spożywanie lodów, które zostały wcześniej rozmrożone, a później powtórnie zamrożone może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości jelitowo-żołądkowych a nawet zatrucia pokarmowego. – Lody są doskonałą pożywką dla bakterii. W rozmrożonych mogą rozwijać się między innymi bakterie salmonelli, a zatrucie nimi jest niebezpieczne dla zdrowia – mówi Katarzyna Kotwica.
– Kupując lody, zarówno w gałkach jak i z automatu, warto zwrócić uwagę na warunki sanitarno-higieniczne obiektu oraz to czy sam proces sprzedaży prowadzony jest z zachowaniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Podczas podawania lodów sprzedawca powinien korzystać z rękawiczek oraz podawać rożek przez serwetkę. Dodatkowo w przypadku lodów gałkowanych należy zwrócić uwagę czy zapewniono czystą wodę do płukania łyżki do nakładania lodów – dodaje specjalistka.
Kupując lody w opakowaniach, których nie będziemy spożywać bezpośrednio po zakupie, należy zmniejszyć do niezbędnego minimum czas między zakupem lodów, a schowaniem ich do zamrażarki. Bardzo ważny jest również sposób transportu. Najlepiej zaopatrzyć się w tym celu w specjalną torbę, która pozwala utrzymać niską temperaturę w trakcie ich przewożenia.
– Ponadto przy zakupie lodów w opakowaniach należy również zwrócić uwagę na warunki ich przechowywania, np. nadmiernie zaszronione urządzenie chłodnicze może wskazywać na wahania temperatury oraz na datę przydatności do spożycia – zaznacza Katarzyna Kotwica.
Powinniśmy także ocenić stan opakowania - jego szczelność oraz ewentualne deformacje. Niejednolita powierzchnia, pokrycie szronem czy zniekształcenie produktu po otwarciu, może sugerować niewłaściwe warunki łańcucha chłodniczego.