REGION
Świąteczne grzyby nie dla każdego
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z barszczem, rybami, kapustą, makiem i oczywiście z grzybami. Jednak pamiętajmy, że te ostatnie nie powinny być spożywane przez każdego.
Polacy uwielbiają dania z kapustą i grzybami. Na wigilijnym stole pojawiają się nadziewane nimi pierogi, bułeczki i paszteciki. Jednak specjaliści apelują, by dzieci do 12. roku życia nie spożywały grzybów.
Lekarze podkreślają, że owoce lasu są ciężkostrawne. Wpływają one na dzieci znacznie gorzej niż na osoby dorosłe, ponieważ nie mają one jeszcze wykształconego zespołu enzymów, które są odpowiedzialne za trawienie. To dotyczy również osób w podeszłym wieku. Dietetycy wykazują, że nawet jeśli człowiek zjada grzyby przez całe życie, nie są one wskazane dla seniorów.
Dlatego warto je zastąpić chociażby pieczarkami, to na pewno zdrowsze rozwiązanie dla najmłodszych i najstarszych.