Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Kulinarna integracja polsko-ukraińska

wtorek, 30 sierpnia 2022 13:44 / Autor: Katarzyna Synowiec
Kulinarna integracja polsko-ukraińska
Kulinarna integracja polsko-ukraińska
Katarzyna Synowiec
Katarzyna Synowiec

Dzisiaj, 30 sierpnia, mieszkańcy Kielc oraz Ukrainy mogli połączyć swoje siły kulinarne w warsztatach prowadzonych przez Bank Żywności. Nie obyło się bez tradycyjnego barszczu ukraińskiego i kieleckiej zalewajki.

Kulinarna integracja to inicjatywa Banku Żywności.

– Warsztaty są kontynuacją pomocy, której udzielamy od początku wybuchu wojny na Ukrainie. Była to, oprócz dostaw żywności, możliwość pracy na stanowisku kucharki na koloniach – informuje Sławomir Cedro, prezes kieleckiego Banku Żywności.

 Tak powstał pomysł nauki gotowania polskiej kuchni, który obecnie przerodził się warsztaty kulinarno-integracyjne.

– Jest to doskonała forma nawiązania nici porozumienia między naszymi narodami – zauważa Sławomir Cedro.

Takie wydarzenia dają możliwość nie tylko do spróbowania innej kuchni, ale także do poznania innej kultury i ludzi, którzy ją tworzą.

– Wyszliśmy z inicjatywą do osób, które przebywają w Kielcach i województwie świętokrzyskim, aby zrobić cos razem. Żeby to co nas łączy wykorzystać i sprawić, abyśmy doświadczyli normalności chociaż na chwilę. Dlatego powstały warsztaty integracyjno-kulinarne. Chcemy wspólnie ugotować coś, co jest typowo ukraińskie i typowo polskie – mówi Anna Mazur z kieleckiego Banku Żywności.

Wśród wielu pyszności nie zabrało tradycyjnych dań obu narodów.

– Takie warsztaty to okazja do poznania tradycyjnej kuchni naszych regionów. Nieodłącznym daniem polskim  jest kotlet schabowy z zasmażaną kapustą, ale nie możemy zapomnieć, że jesteśmy w województwie świętokrzyskim, więc obowiązkowo - zalewajka świętokrzyska. Z dań ukraińskich przygotujemy tradycyjny barszcz ukraiński oraz zapiekane bułki z jajkiem i boczkiem – mówi Paweł Ćwik, pracownik kieleckiego Banku Żywności.

Uczestnicy, zarówno ci z Polski jak i Ukrainy, nie kryli ciekawości z rezultatów swoich potraw.

– Uwielbiam gotować, zwłaszcza barszcz ukraiński, który tradycyjnie składa się z 23 składników. Dzisiaj zrobimy uproszczoną wersję, ale myślę, że to i tak będzie nowość dla uczestników z Polski, ponieważ bardzo się różni od tego robionego tutaj – mówi Mirka, uczestniczka warsztatów.

To jednak nie była jednorazowa akcja.

– Dzisiejsze spotkanie  jest pierwszym z  cyklu dziesięciu warsztatów, które chcemy zorganizować i wspólnie odkrywać tajniki kuchni polskiej i ukraińskiej – zapewnia Anna Mazur.

Kolejne spotkanie odbędzie się 19 września, polscy uczestnicy mogą się zapisać w Banku Żywności, natomiast osoby z Ukrainy – w punkcie wydawania żywności, przy ulicy Wiśniowej 6.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO