MIASTO
Nie marnuj jedzenia !
Każdego roku Polacy wyrzucają ponad 3 mln ton żywności. W koszach lądują głównie: pieczywo, wędlina oraz owoce. Skala problemu nasila się przede wszystkim w okresach świątecznych. Przedstawiciele Banków Żywności apelują o rozsądne zakupy, tak by kupić tyle jedzenia, ile rzeczywiście jest nam potrzebne.
Jedzenie ląduje w koszu głównie z powodu przegapienia terminu przydatności do spożycia. Polacy przygotowują też zbyt duże porcje posiłków.
- Skala problemu jest ogromna. A przecież można kupić mniej lub po prostu podzielić się z innymi tym, co zostanie – mówi Norbert Konarzewski, dyrektor Biura Federacji Polskich Banków Żywności.
Warto zwrócić uwagę też na to, jak przechowujemy żywność. – Wielu Polaków przyznaje, że nie wkłada chociażby świeżego mleka do lodówki. Gdyby każdy z nas zadbał też o to, by dany produkt był przechowywany w zalecanych warunkach, to w koszach na pewno nie byłoby tyle zepsutej żywności – uzupełnia Konarzewski.