REGION
W sobotę kolejny Świętokrzyski Festiwal Smaków
Pyszne, regionalne produkty, kiermasz rękodzieła, lokalni producenci i najlepsze świętokrzyskie kapele – już czwartego maja startuje 8. Świętokrzyski Festiwal Smaków. Impreza obędzie się tradycyjnie w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Swoje produkty zaprezentuje gościom przeszło 120 wystawców. Stworzą oni kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i przysmaków - festiwal odwiedzą regionalni twórcy ludowi z ręcznie wykonanymi przedmiotami. Z kolei lokalni producenci będą oferowali takie produkty jak miody, wędliny, pieczywo, czy sery. Oprócz tego pojawią się wina, przetwory, soki, słodycze, nie zabraknie też dań z grilla.
Pierwszego dnia imprezy zostanie rozstrzygnięty konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich „Zróbmy sobie jaja” . Zgłoszono do niego dwanaście potraw, między innymi: tradycyjną zupę szczawiową, kapuścianą babę z jajami, ptaszki w gniazdku, jaja wsadzone czy łopuszańskie jaja na dziko.
Czas gościom będzie umilała najlepsza muzyka. Zagrają regionalne kapele i zespoły ludowe, a imprezę odwiedzi też znana blogerka kulinarna Magda (Smak Odzyskany).
Festiwal zacznie się czwartego i potrwa do piątego maja, w godzinach od 12 do 18. Wejściówki można wygrać na antenie Radia eM Kielce.