MIASTO
[FOTO] Piernikowe szaleństwo w wykonaniu najmłodszych w Domowej Spiżarni
Święta Bożego Narodzenia to czas kojarzący się każdemu z nas z różnymi potrawami. Dla niektórych mogą to być słodkie pierniki, a dzisiaj w Domowa Spiżarnia-Studio Kulinarne, dzieci i rodzice w ramach warsztatów nauczyły się jak właściwie wykonywać te ciasteczka.
- Musimy pamiętać, że musi być soda, mąka - najlepiej z młyna, przyprawa piernikowa, którą warto zrobić samemu gdyż piernik będzie miał lepsze walory zapachowe i smakowe. Dodatkowo potrzebny jest cukier trzcinowy i jajko. Ale najważniejsza jest duża dawka humoru i dobra atmosfera, ponieważ przystrajając pierniki razem z dziećmi w powietrzu unosi sie prawdziwy świąteczny klimat - mówiła prowadząca warsztaty Justyna Cieślon.
W ramach warsztatów dzieci samodzielnie wykonały miksturę potrzebną do wytworzenia ciasta, a następnie przeszły do trudnego zadania, jakim było wykonanie pierników: - Ciężko się wałkuje to ciasto bo trzeba włożyć dużo siły, ale potem jak się je to się tę siłę odzyskuje – mówił Maks.
Prace cukiernicze sprawiły najmłodszym wiele radości, a ich ciasteczka przybierały różnorodne formy, z czego bardzo się cieszyły: - Zrobiłem serce i dużego łosia – mówił zadowolony Kacper. Każdy z uczestników warsztatów mógł ładnie zapakować i zabrać ze sobą do domu swoje wypieki.
https://emkielce.pl/miasto/piernikowe-szalenstwo-w-wykonaniu-najmlodszych-w-domowej-spizarni#sigProGalleria3a3b3d59d2