MIASTO
Grosze za prowadzenie ogródka gastronomicznego – uchwała przyjęta!
Przedsiębiorcy, którzy w tym roku zdecydują się na prowadzenie ogródka gastronomicznego zapłacą tylko grosz dziennie za każdy metr kwadratowy zajętej powierzchni. Radni nie mieli wątpliwości, że branża potrzebuje pomocy.
Projekt uchwały dotyczącej stawek za zajęcie pasa drogowego pod ogródek gastronomiczny został przygotowany przez Kamila Suchańskiego, przewodniczącego kieleckiej Rady Miasta. To ukłon w stronę przedsiębiorców, którzy wskutek pandemii znaleźli się w finansowym kryzysie.
– Obowiązkiem nas, osób odpowiedzialnych za sytuację gospodarczą w Kielcach, jest podjęcie interwencji, która pozwoli firmom gastronomicznym znów stanąć na nogach. Miasto jako partner wobec przedsiębiorców nie może stać z boku – mówił Suchański.
Podobne rozwiązanie funkcjonowało już w ubiegłym roku - od połowy maja do końca października. Teraz kielczanie będą mogli korzystać z ulg aż do końca grudnia. - Cieszę się, że jednogłośnie zgodziliśmy się na ponowną pomoc kieleckiej gastronomii – dodał przewodniczący.