Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Garnki emaliowane od A do Z, czyli wszystko, co musisz o nich wiedzieć

wtorek, 10 maja 2022 09:28 / Autor: Jowita Plech
Garnki emaliowane od A do Z, czyli wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Garnki emaliowane od A do Z, czyli wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Jowita Plech
Jowita Plech

Ze stali nierdzewnej, żeliwne, ceramiczne, stalowe, szklane oraz… emaliowane. Wybór garnków jest naprawdę duży, jednak w tym artykule skupimy się na garnkach emaliowanych. Okazuje się, że naprawdę warto mieć je w swojej kuchni. Dlaczego? Odpowiedzi znajdziesz poniżej. Zachęcamy do lektury!

Garnki emaliowane, czyli jakie? Co to znaczy?

Na początku musimy wyjaśnić, co oznacza pojęcie garnki emaliowane. Wiele osób może kojarzyć te naczynia z przeszłości, gdy były obecne niemal w każdym domu. Teraz wróciły, choć w nieco odświeżonej wersji i ze zdecydowanie lepszymi właściwościami. Dalej są też bardzo polecane.

I tak garnek emaliowany wbrew pozorom nie jest wykonany wyłącznie z emalii. Jego korpus jest ze stali nierdzewnej, którą po obu stronach pokrywa się powłoką emaliową. Szklista powłoka chroni przed działaniem rdzy, zapobiega osadzaniu się resztek i nie pozwala na rozmnażanie się bakterii. Takie garnki można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnej.

Czy garnki emaliowane są bezpieczne dla dzieci i alergików?

Gotowanie w garnkach emaliowanych jest bezpieczne, szczególnie jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków dzieciom i alergikom. W żaden sposób nie reagują one w żywnością, nawet z kwasami, nie uczulają ani nie zawierają szkodliwych substancji. Nie zmieniają zatem smaku czy zapachu potrawy, nawet gdy są podgrzewane do wysokiej temperatury.

 

Zalety garnków emaliowanych

To, że garnki emaliowane są bezpieczne i nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie jest ich jedyną zaletą. Bez wątpienia ważne jest jeszcze to, że są one stosunkowo tanie, a przy tym wysokiej jakości. Do tego ich powłoka jest bardzo trwała i odporna na korozję czy ścieranie.

Ponadto garnki emaliowane nagrzewają się błyskawicznie, więc nie tylko skraca się czas gotowania potrawy, ale jeszcze oszczędzamy gaz lub prąd. Po wystudzeniu zaś nic nie stoi na przeszkodzie, by wstawić je do lodówki. Niektóre modele nadają się też do piekarnika.

Wśród zalet garnków emaliowanych musimy jeszcze wymienić szeroką ofertę – występują one w przeróżnych kształtach, rozmiarach, kolorach (pastelowych, wyrazistych) i wzorach (na przykład w delikatne kwiatki). Pięknie dopełnią zatem aranżację każdej kuchni, czy to nowoczesnej, czy klasycznej, czy w klimacie retro.

garnekemaliowany

Jak kupować garnki emaliowane i nie tylko – praktyczne porady

Skoro wiemy już wszystko na temat garnków emaliowanych, to warto jeszcze krótko wspomnieć, czym kierować się podczas ich zakupu. W pierwszej kolejności musimy przemyśleć, ile garnków potrzebujemy oraz jakiej powinny być one pojemności. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez dużego garnka do zupy lub gulaszu, inni zaś potrzebują rondla lub kilku mniejszych sztuk. 

Stojąc przed wyborem, zwróćmy jeszcze uwagę na uchwyty – szukajmy wyprofilowanych, antypoślizgowych i nienagrzewających się rączek. Podobnie jest z pokrywkami. Te również muszą być wygodne i wytrzymałe, najlepiej z hartowanego szkła, oraz z otworem umożliwiającym swobodne wydostawanie się pary wodnej.

Na koniec jeszcze bardzo praktyczna wskazówka – zawsze sprawdzajmy zalecenia producenta odnośnie mycia i użytkowania garnków. Nie wszystkie umyjemy w zmywarce, a już na pewno nie przy użyciu drucianej szczotki. To istotne kwestie, jeśli chcemy mieć dobry zestaw garnków emaliowanych do codziennego użytku.

Jak widać, garnki emaliowane to zdrowy wybór i inwestycja na lata. Znajdź swój kolor, wzór i do dzieła – czerp przyjemność z gotowania!

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO