REGION
Słodkie warsztaty


W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbyły się "Czekoladowe warsztaty" zorganizowane przez Świętokrzyską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy w Kielcach.
Warsztaty były skierowane do wyróżniających się uczestników OHP. Uczniowie mieli możliwość poszerzenia kompetencji i umiejętności w nauczanych zawodach takich jak: cukiernik, kucharz i piekarz.
-Warsztaty pozwalają młodzieży zdobyć dodatkowe kompetencje. Staramy się wprowadzać innowacyjne metody nauczania, które na pewno przydadzą się uczestnikom w odnalezieniu na rynku pracy. Oprócz tego, że uczniowie zdobywają wiedzę w szkole mogą się dokształcać pod okiem specjalisty Mistrza Cukiernictwa Pawła Burasa. Zainteresowanie ze strony młodzieży jest ogromne - mówiła Lucyna Brelska zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP w Kielcach.
Warsztaty dały młodzieży dużo satysfakcji. -Warsztaty dużo mnie nauczyły. Techniki, które zostały nam pokazane nieco różnią się od tych jakie praktykujemy w szkole. Mamy nadzieję, że takich inicjatyw będzie więcej - podkreśliła Eliza Suchola z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Kielcach.
Głównym celem warsztatów było nabycie praktycznych umiejętności uczestników OHP, rozwijanie pasji, zainteresowań młodzieży w dziedzinie pracy z czekoladą oraz umiejętności dekorowania tortów, ciast i deserów ozdobami z masy cukrowej. Podobne warsztaty odbyły się w Pińczowie oraz Jędrzejowie.
http://emkielce.pl/region/slodkie-warsztaty#sigProGalleria0d3d9e8027








