REGION
Kulinarne tradycje w Ciekotach
Truskawkowe szaleństwo, jesienny karczek, wspomnienie lata, czy malinowe zdrowie… Między innymi takie dania będą czekały na miłośników kulinarnych tradycji w Szklanym Domu w Ciekotach. Odbędzie się tam III Festiwal Smaków Babiego Lata.
Impreza ma zachęcić mieszkańców naszego regionu do powrotu do korzeni, przypomnieć im o naszych pysznych, lokalnych smakach i... pożegnać lato. Podczas festiwalu będzie można poznać właścicieli gospodarstw agroturystycznych, a także panie z kół gospodyń wiejskich. Wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich, a lokalne zespoły zaprezentują bogate tradycje folklorystyczne Kielecczyzny.
Festiwal będzie okazją do kulinarnych rywalizacji. Podmioty z naszego powiatu zaprezentują 36 różnych smaków w dwóch konkursach kulinarnych: „Smaki lata zamknięte w słoiku”, a także „Jesień na talerzu. Do wygrania będzie Złota Patelnia Starosty Kieleckiego, którą w ubiegłym roku nagrodzono Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowianki za „Kaszę pod leśną pierzynką”.
Impreza zacznie się o godzinie 14, w najbliższą niedzielę pierwszego października w Szklanym Domu w Ciekotach. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.