Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

[GALERIA] Dziewiętnaście i pół tysiąca pierogów zjedzono w Miedzianej Górze!

niedziela, 18 sierpnia 2019 21:38 / Autor: Wiktor Żelazny
[GALERIA] Dziewiętnaście i pół tysiąca pierogów zjedzono w Miedzianej Górze!
[GALERIA] Dziewiętnaście i pół tysiąca pierogów zjedzono w Miedzianej Górze!
Wiktor Żelazny
Wiktor Żelazny

Z jagodami, ze szpinakiem, a także tradycyjne z grzybami bądź mięsem, te i wiele innych pierogów można było skosztować w miedzianogórskiej Bobrzy. Ósma edycja Święta Pieroga Świętokrzyskiego za nami, najsmaczniejszy okazał się ten autorstwa koła gospodyń wiejskich Widełczanki.

Na uczestników czekała moc atrakcji, oprócz zajadania się tradycyjną potrawą mogli oni również wziąć udział w licznych grach i zabawach, a także posłuchać występów zespołów folklorystycznych i młodzieżowych. Mieszkańcy gminy nie kryli swojego zadowolenia z możliwości spędzenia niedzieli w ten sposób: - Jest bardzo fajnie. Uwielbiam pierogi z każdym nadzieniem, dlatego uważam, że to święto powinno być przynajmniej dwa razy w roku - cieszyła się Joanna Świercz.

W ramach konkursu wyłoniono autora najlepszego pieroga. Zwyciężyło koło gospodyń wiejskich Widełczanki z pierogiem nadzianym serem białym, budyniem, cukrem i malinką. Wójt Gminy Miedziana Góra, Damian Sławski podkreślił, że święto to jest niezwykle ważne: - Wymiar tej imprezy i jej symbolika są znaczące, jest to już ósma edycja, która z roku na rok przybiera coraz większe rozmiary - mówił włodarz Miedzianej Góry.

Święto pieroga to tradycja, która zrodziła się przed ośmioma laty z inicjatywy koła gospodyń wiejskich Bobrzanki oraz ochotników z OSP Bobrza. Jak wspominają inicjatorki tej tradycji, ich pierogi są najlepsze, a idealny przepis na nie to przede wszystkim smakowity farsz.  - On powstaje z samych czystych serc, odsączonych ze złośliwości i złych myśli. Pierogi gotujemy w bardzo dużej ilości dobrych chęci i okraszamy je miłymi uśmiechami  - mówiła członkini koła gospodyń wiejskich Bobrzanki.

Oprócz licznych potraw chętni mogli poznać historię muru oporowego w Bobrzy, po którym oprowadzał znakomity przewodnik świętokrzyski Grzegorz Szlefarski. Dodatkowo można było postrzelać z łuku, a także oddać krew bądź skorzystać z badania cytologicznego. Dodatkowo w zmaganiach lepienia pierogów dla vipów zmierzyli się: Renata Janik, Krzysztof Słoń, Mieczysław Gębski, Wojciech Ślefarski oraz Małgorzata Popiel. Imprezę poprzedził II Bieg Rolnika na dystansie 5 km, którego zwycięzcą w klasyfikacji mężczyzn został Michał Bąk, a kobiet Karolina Waśniewska.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO