Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Po warsztatach powstały przepyszne dania

piątek, 20 października 2017 16:26 / Autor: Dariusz Skrzyniarz
Po warsztatach powstały przepyszne dania
Po warsztatach powstały przepyszne dania
Dariusz Skrzyniarz
Dariusz Skrzyniarz

Kilkadziesiąt osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem „Kuchnia Regionalna Świętokrzyska”. Uczestnicy projektu przez dwa dni odkrywali tajemnice produkcji serów, masła, win oraz przetwarzania owoców i mięsa. Na koniec w jednej z kieleckich szkół odbył się konkurs kulinarny, w ramach którego przygotowane zostały dania charakterystyczne dla Kielecczyzny, jak na przykład grycoki, zalewajka czy biała polewka.

Urząd marszałkowski, który zorganizował warsztaty do udziału zaprosił uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. - W warsztatach wzięło udział piętnastu naszych uczniów, którzy wykazali się w promowaniu szkoły. Uznaliśmy, że to będzie dla nich miła nagroda. Młodzież była bardzo zadowolona, bo mogła zobaczyć współczesną technologię wyrabiania win czy przetworów mlecznych. Dla uczniów była to cenna nauka - mówi dyrektorka kieleckiego gastronomika Małgorzata Banasik-Rusak.

Weronika Satro uczennica gastronomika oceniła, że warsztaty były ciekawe, ponieważ dzięki nim dowiedziała się czegoś więcej o wytwarzaniu żywności w naszym regionie. - To zawsze jakieś nowe doświadczenie – powiedziała.

Warsztaty skierowane były do członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na terenie województwa świętokrzyskiego. W jej strukturach działa także kielecka szkoła gastronomiczna.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO