REGION
Producenci żywności z certyfikatami dziedzictwa kulinarnego regionu
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie zyskało sześciu nowych członków. Czworo przedsiębiorców odebrało certyfikaty i szyldy poświadczające przynależność do Sieci.
Nowi członkowie dołączyli do 79 podmiotów - sklepów, zakładów przetwórczych, cukierni, gospodarstw agroturystycznych i lokali gastronomicznych funkcjonujących w sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Nowo przyjęci wytwórcy lokalnej, tradycyjnej żywności to: Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkarskich i Ciastek z Pomykowa w powiecie koneckim, Mezzo One Sp. z o.o. z Jędrzejowa, Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Marcin Kawalec z miejscowości Jagodne w gminie Mirzec, Anna Bojek prowadząca Jacentowską Piwniczkę w gminie Sadowie, Pasieka Dobra Pszczoła z gminy Mirzec oraz Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak z gminy Słupia w powiecie jędrzejowskim.
Jak przekonuje marszałek Andrzej Bętkowski, przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości.
– Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia teraz 85 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości - tradycyjną, regionalną i lokalną. Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie, przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje – wylicza marszałek Bętkowski.
– Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia – dodaje.
Zdaniem Marka Jońcy, członka zarządu województwa świętokrzyskiego, Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia osoby niezwykle zaangażowane w odtwarzanie i pielęgnowanie tradycji kulinarnych regionu.
– Wszelkie stoiska z żywnością wysokiej jakości są oblegane nie tylko przez starszych konsumentów, u których zapach chleba i wiejskiej kiełbasy przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Smaki te zachwycają również ludzi młodych, dla których stanowią wielkie odkrycie kulinarne – mówi Marek Jońca.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim i gospodarstwom agroturystycznym.