REGION
Producenci żywności z certyfikatami dziedzictwa kulinarnego regionu
![Producenci żywności z certyfikatami dziedzictwa kulinarnego regionu](/media/k2/items/cache/4e8561266887d3a6fad5145545df5f0c_XL.jpg)
![Producenci żywności z certyfikatami dziedzictwa kulinarnego regionu](/media/k2/items/cache/4e8561266887d3a6fad5145545df5f0c_L.jpg)
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie zyskało sześciu nowych członków. Czworo przedsiębiorców odebrało certyfikaty i szyldy poświadczające przynależność do Sieci.
Nowi członkowie dołączyli do 79 podmiotów - sklepów, zakładów przetwórczych, cukierni, gospodarstw agroturystycznych i lokali gastronomicznych funkcjonujących w sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Nowo przyjęci wytwórcy lokalnej, tradycyjnej żywności to: Produkcja Konserwowanych Wyrobów Ciastkarskich i Ciastek z Pomykowa w powiecie koneckim, Mezzo One Sp. z o.o. z Jędrzejowa, Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Marcin Kawalec z miejscowości Jagodne w gminie Mirzec, Anna Bojek prowadząca Jacentowską Piwniczkę w gminie Sadowie, Pasieka Dobra Pszczoła z gminy Mirzec oraz Staropolska Garmażerka Agnieszka i Zdzisław Nowak z gminy Słupia w powiecie jędrzejowskim.
Jak przekonuje marszałek Andrzej Bętkowski, przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości.
– Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia teraz 85 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości - tradycyjną, regionalną i lokalną. Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie, przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje – wylicza marszałek Bętkowski.
– Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia – dodaje.
Zdaniem Marka Jońcy, członka zarządu województwa świętokrzyskiego, Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia osoby niezwykle zaangażowane w odtwarzanie i pielęgnowanie tradycji kulinarnych regionu.
– Wszelkie stoiska z żywnością wysokiej jakości są oblegane nie tylko przez starszych konsumentów, u których zapach chleba i wiejskiej kiełbasy przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Smaki te zachwycają również ludzi młodych, dla których stanowią wielkie odkrycie kulinarne – mówi Marek Jońca.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim i gospodarstwom agroturystycznym.
![Zderzenie na skrzyżowaniu](/media/k2/items/cache/ddc85fab72515eee822cac3bd986b2c3_L.jpg)
![Zaginęła 16-letnia mieszkanka Wolicy](/media/k2/items/cache/233fef8314f2f68907408e80c034200e_L.jpg)
![Szpital w Starachowicach dostał dotacje na materace przeciwodleżynowe](/media/k2/items/cache/ae250a0b92d85c563f59cafd71b4a034_L.jpg)
![Stypendium Starosty Kieleckiego](/media/k2/items/cache/8401cb4a2fb1e0bd98fe770f5a7b49a3_L.jpg)
![Będzie remont na krajowej „dziewiątce”. Ogłoszono przetarg](/media/k2/items/cache/8237b883932ff7ed4402d9f2988fb034_L.jpg)
![Wyruszcie z nami po regionie](/media/k2/items/cache/5b72465258d0f2836aa30e38373a46b0_L.jpg)
![Znamy wyniki egzaminów ósmoklasisty. Kielce liderem w regionie](/media/k2/items/cache/733bd35a979fa2789ce57c63867d093c_L.jpg)
![Wojewoda uhonorował naszych strażaków – mistrzów Polski](/media/k2/items/cache/96a9c4ead4c8774c5a5e57ad5440ecd7_L.jpg)
![Zagnańsk rowerowym centrum regionu?](/media/k2/items/cache/fdc9a7ee9194c3534055d3fcd624e585_L.jpg)