MIASTO
[FOTO] Kielecka piekarnia kusi pysznymi chlebami i produktami regionalnymi
Piekarnia R. Dobrowolski istnieje na rynku nieprzerwanie od 1946 roku – przepisem na sukces i przepyszne wypieki jest tradycyjna receptura. Gwarancję smaku daje także korzystanie z najlepszych maszyn, brak konserwantów i spulchniaczy. W ofercie Piekarni Dobrowolski znajdziemy także regionalne sery, soki czy miody.
Połączenie tradycji i wspólnej rodzinnej pasji sprawiło, że piekarnia funkcjonuje na rynku od tak wielu lat. Jak opowiada pani Bożena Dobrowolska współwłaścicielka firmy, to jej dziadek posiadł recepturę wypiekania chleba, podczas nauk w Starej Piekarni na warszawskim Żoliborzu.
- My kontynuujemy tę doskonała recepturę sprzed lat. Dzięki niej, nasze pieczywo jest pozbawione wszelkich dodatków i ma właściwości zdrowotne. Do bułeczek nie dodajemy margaryn ani barwników, czy środków przeciwpleśniowych. Na przykład podbudową wypiekanych przez nas bochenków są tylko rozczyny i naturalne kwasy, bez spulchniającej chemii – mówi współwłaścicielka piekarni.
Wszystkie produkty, które znajdziemy w ofercie powstają w sposób naturalny.
- Z racji tego że jesteśmy pasjonatami, ogromną wagę przywiązujemy do zdrowych produktów. W naszym sklepie na Nowym Świecie oferujemy mięsa Anny i Zdzisława Wiklaków z „Masarni pod Lasem”. Dla klientów mamy też kozie sery, miody od producenta z Bielin, zdrowe soki i wodę Buskowiankę. Wszystkie dostępne artykuły wpisane są na listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa. Oznacza to, że ich receptura nie była zmieniania od co najmniej 50 lat – zaznacza Bożena Dobrowolska.
Piekarnia R. Dobrowolski jest laureatem wielu prestiżowych nagród.
- Nasze produkty zdobyły mnóstwo pierwszych miejsc w rozmaitych zawodach, między innymi w konkursie Nasze Regionalne Dziedzictwo. Dostaliśmy także Perłę za chleb żytni kielecki, który jest naszym sztandarowym produktem – jego wypieczenie jest bardzo trudne i zabiera użo czasu.
Dzięki przywiązaniu do tradycji i dbałości o doskonałą jakość wypieków, piekarnia ma grono stałych klientów, które wciąż się powiększa.
- To nasi klienci pozwolili nam przetrwać na rynku nawet najtrudniejsze chwile. Z naszej strony zapewniamy, że nasze produkty będą wciąż wartościowe i wytwarzane z pasją – dodaje.
Filie Piekarni R. Dobrowolski znajdziemy na ulicy Zagnańskiej 9, Nowym Świecie 11, ks. Bpa Jaworskiego 28, Wojewódzkiej 4, Karczókowskiej 12, Źródłowej 20, Zagórskiej 45 i na Miejskim Placu Targowym.
http://emkielce.pl/miasto/kielecka-piekarnia-z-tradycjami-kusi-pysznymi-chlebami-i-regionalnymi-produktami#sigProGalleriaedc930c653