MIASTO
Innowacyjne automaty ze zdrowym jedzeniem stanęły w Kielcach
![Innowacyjne automaty ze zdrowym jedzeniem stanęły w Kielcach](/media/k2/items/cache/3d377c978b6809e665bd33b7f9ace5c9_XL.jpg)
![Innowacyjne automaty ze zdrowym jedzeniem stanęły w Kielcach](/media/k2/items/cache/3d377c978b6809e665bd33b7f9ace5c9_L.jpg)
W Urzędzie Marszałkowskim, na Politechnice Świętokrzyskiej i Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach stanęły automaty z posiłkami na ciepło lub na zimno od Potrafki. Dzięki nim zdrowe jedzenie jest dostępne 24 godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu.
Potrafkomat to nowoczesny rodzaj chłodni ze zintegrowanym modułem grzewczym, wyposażony w intuicyjny ekran dotykowy i terminal płatniczy, dający dostęp do świeżych i ciepłych posiłków 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu.
– Od lat obsługujemy różne firmy i instytucje. W rozmowach z ich przedstawicielami często słyszeliśmy, że jest problem z bufetami i stołówkami, a konkretnie godzinami ich pracy. Jest wiele miejsc, w których bufety zamykają się o godzinie 15, a pracownicy pracują na dwie-trzy zmiany, czasami do późnych godzin. Jeżdżąc po targach gastronomicznych i sprawdzając różne możliwości rozwoju trafiliśmy na maszynę z dużym potencjałem – mówi Monika Zaborek, współwłaścicielka Potrafki.
Umieszczane w potrafkomacie posiłki mają 48 godzin przydatności do spożycia. Każdego dnia maszyny są uzupełniane świeżymi daniami.
– Rano kierowca dostarcza posiłki, które nasi kucharze szykują kilka godzin wcześniej. Te dania są umieszczane w lodówce w maszynie. Kiedy ktoś podchodzi do automatu na ekranie wybiera jedno z mich i chcąc zjeść na miejscu może je podgrzać, a chcąc zabrać do domu może wyciągnąć je na zimno. Podgrzanie dania trwa około minuty. Dodatkowo można dobrać sobie sztućce – tłumaczy Wojciech Zaborek, współwłaściciel Potrafki.
Małżeństwo już planuje zwiększenie liczby punktów z automatami na terenie miasta, między innymi o szpitale.
– W naszych automatach dostępne są przeróżne dania. Obecnie do wyboru mamy siedemnaście pozycji – począwszy od posiłków wegetariańskich, przez mięsne, po desery. Kopytka, mielony, schabowy, szarlotka, naleśniki – czego dusza zapragnie. Planujemy wprowadzić nawet sushi. Możliwości są nieograniczone – dodają nasi rozmówcy.
Menu w automatach będzie regularnie zmieniane.
![Poradnia Profilaktyki Chorób Piersi w szpitalu na Prostej działa też w wakacje](/media/k2/items/cache/b3537d4c40b33251f3c31470e1914d9b_L.jpg)
![Znamy nowego dyrektora wydziału Promocji, Kultury i Sportu kieleckiego Ratusza](/media/k2/items/cache/a937c5c3e6feb5d7b41d071808a08b6f_L.jpg)
![Zmiany w Galerii Echo](/media/k2/items/cache/f8e24e3939f05dc9acde3f9154c9aa19_L.jpg)
![Co robić w weekend w Kielcach? Pierwszy mecz u siebie i bilardowe mistrzostwa](/media/k2/items/cache/3873d7d720e2675c486ad9556a8b8195_L.jpg)
![Do dwóch razy sztuka. Rada Miasta jednak przyjęła rezolucję w sprawie szybkich kolei](/media/k2/items/cache/8c8f5b4c78387e37252eec3317e45c8e_L.jpg)
![Będą nowe bloki na kieleckim Baranówku](/media/k2/items/cache/022e51588e06331d4d6244558f1b0dd8_L.jpg)
![Kielecka Rada Miasta bez rezolucji w sprawie szybkich kolei](/media/k2/items/cache/244a215227f84f9848fdeceb17277eae_L.jpg)
![Milion złotych na likwidację „kopciuchów”. Można składać wnioski](/media/k2/items/cache/808b8b1566d90dd333b87738dc8156a3_L.jpg)
![Mimo remontu, Muzeum Zabawek i Zabawy jest ciągle otwarte](/media/k2/items/cache/3ca96839d5cee4ea24dd54c694101570_L.jpg)