REGION
W Tokarni smakowali jesieni. Tłumy na imprezie w skansenie
Pyszne jedzenie, muzyka ludowa, doskonała zabawa i piękna pogoda – tak wyglądały Smaki Jesieni w Parku Etnograficznym w Tokarni. Nie zabrakło stoisk Kół Gospodyń Wiejskich i licznych warsztatów.
Wydarzenie rozpoczęła Msza Święta w zabytkowym kościele z Rogowa. Po niej uczestnicy mogli skosztować wspaniałych potraw i przysmaków od licznych Kół Gospodyń Wiejskich, a także skosztować ziemniaków z rozpalonych ognisk.
– Działamy od ponad roku. Jesteśmy tutaj pierwszy raz. Na co dzień uczestniczymy w festynach i dożynkach, pomagamy w różnych zbiórkach i akcjach. Początkowo czułyśmy tremę, ale podchodzi do nas wiele osób, wracają do nas i polecają innym. Cieszymy się tym bardziej, że pogoda dopisała – mówiła liderka Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Pieradłach.
Odwiedzający skansen mogli zobaczyć pokazy darcia pierza, ubijania kapusty, przędzenia na przęślicy, a także wziąć udział w warsztatach wykonywania wianków.
– Dzięki takim imprezom można się przenieść w czasie i zobaczyć jak wyglądało to dawniej na wsiach. Czuć wspaniały klimat. Jesteśmy tutaj z dziećmi, bo chcemy im pokazać rzeczy i zwierzęta, których nigdy nie widzieli. Jedzenie jest przepyszne – podkreślała pani Anna.
Z kilku scen w skansenie dobiegała głośnia muzyka ludowa. Zagrali Bolechowiczanie, Kumosie, Śwarne Kakonianki, KGW Przybyszowy, a swój benefis 20-lecia miał Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie. Nie zabrakło Pikniku Pszczelarskiego.
W trakcie wydarzenia odbył się także koncert zespołu klezmerskiego Chanajki i warsztaty plastyczne, a uczestnicy mogli skosztować dań kuchni żydowskiej.
https://emkielce.pl/region/w-tokarni-smakowali-jesieni-tlumy-na-imprezie-w-skansenie#sigProGalleriac7edb34615