REGION
[FOTO] Święto chleba w Tokarni z plenerowym studiem Radia eM
Pokazy zapomnianych obrzędów ludowych, mielenia w żarnach i młócenia cepem, wypiek tradycyjnego chleba na zakwasie, a także występy zespołów folklorystycznych. To główne atrakcje Święta Chleba. Impreza odbywa się dziś (niedziela 1 września) już po raz kolejny w Parku Etnograficznym w Tokarni.
– Święto Chleba to wydarzenie, na które każdego roku czeka mnóstwo osób, dlatego dla wszystkich przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji. To m.in. pokazy obrzędowe, takie jak „wyzwoliny kosiarza” ukazujące dawne zwyczaje na wsi. Obecnie znajdujemy się w okresie dożynkowym, dlatego takie imprezy są wyrazem podziękowania za ciężką pracę rolników – mówi Katarzyna Korus, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
W trakcie imprezy można spróbować chleba wypiekanego w tradycyjnym piecu, opalanym drewnem.
– Taki chleb smakuje wyjątkowo. Procedura przygotowywania ciasta chlebowego jest obecnie nieco zapomniana. Wyrastanie ciasta w dzieży czy jego wygniatanie w niecce - takich widoków już nie uświadczymy na co dzień w naszych domach. A chleb wykonywany w tradycyjny sposób, smakuje niepowtarzalnie – podkreśla Katarzyna Korus.
Wydarzenie rozpoczęła uroczysta Msza Święta przy zabytkowym kościele z Rogowa. Po nabożeństwie korowód, prowadzony przez Zespół Pieśni i Tańca Skokotliwi, przeszedł przed Dwór z Suchedniowa. Tam przedstawiono widowisko „Okrężne”, prezentujące dawne zwyczaje związane z zakończeniem żniw na wsi kieleckiej. Następnie na scenie prezentowały się zespoły ludowe z regionu. Na terenie całego skansenu w Tokarni, na licznych straganach można skosztować tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem, a także wielu innych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się również nasze plenerowe studio Radia eM Kielce. Najmłodsi mogli m.in. zakręcić kołem fortuny i zdobyć atrakcyjne upominki oraz nagrody.
https://emkielce.pl/region/swieto-chleba-w-tokarni-z-plenerowym-studiem-radia-em#sigProGalleria15f8490fe3