REGION
Przed nami podatek od cukru! Zapłacimy więcej za słodycze?
Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić podatek od cukru, który ma być elementem Narodowej Strategii Onkologicznej. Resort chce w ten sposób ograniczyć złe nawyki żywieniowe społeczeństwa i walczyć z chorobą cywilizacyjną jaką jest otyłość.
Jedzenie zbyt dużych ilości cukru powoduje ciężkie i przewlekłe choroby takie jak: otyłość, nadciśnienie, cukrzyca oraz nowotwory. Przeciętny Polak zjada około 40 kilogramów cukru rocznie, a dziennie średnio 25 łyżeczek, czyli o 15 więcej niż przewiduje norma. – Podatek cukrowy ma ograniczyć złe nawyki żywieniowe Polaków. Za słodkości zapłacimy więcej już w 2022 roku – informuje wiceminister zdrowia Sławomir Gadomski.
Cukier kryje się w wielu produktach spożywczych, również w tych, w których nie spodziewamy się jego obecności. – Może on występować nawet w chlebie, ketchupie czy wędlinach, dlatego też kupując produkt powinniśmy zawsze patrzeć na jego skład. Pozornie zdrowe jogurty owocowe, soki czy płatki śniadaniowe zawierają duże ilości tego składnika. Słodycze natomiast mają w składzie zabójczy syrop glukozowo-fruktozowy, ale też mnóstwo konserwantów i barwników. Ponadto jest w nich utwardzony tłuszcz roślinny, który również przyczynia się do chorób nowotworowych – wymienia Anna Gołdyn, dietetyk.
Choć podatek od cukru będzie wymierzony w producentów, to jednak jego wprowadzenie odbije się zapewne na naszych kieszeniach. Takie działania nie są nowością w krajach europejskich, podatek wprowadziły już m.in. Francja, Belgia oraz Węgry.