REGION
Festiwal świętokrzyskich smaków coraz bliżej
Zbliża się 3. edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. Dwudniowa impreza odbędzie się w najbliższą sobotę i niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni. Organizatorzy, czyli Urząd Marszałkowski, redakcja „Echa Dnia” oraz Muzeum Wsi Kieleckiej, przygotowują dla odwiedzających skansen kiermasz regionalnych potraw, konkursy kulinarne oraz występy zespołów ludowych.
Weekend w skansenie upłynie pod znakiem kulinarnych zmagań. W konkursie ph. „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” zmierzą się juniorzy, amatorzy i profesjonalni szefowie kuchni. Rozstrzygnięty zostanie również konkurs „20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego”. Uczestnicy mogli zgłosić dania na słodko, na słono, na surowo – ważne, by wywodziły się z tradycji Kielecczyzny. - Jako Muzeum Wsi Kieleckiej również przygotowujemy coś specjalnego. W chałupie ze Złotnik zorganizujemy wypiek podpłomyków i ich degustację. Również zaprosimy do udziału w dawnych grach i zabawach - mówi Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Organizatorzy kuszą tym, co najlepsze w lokalnych smakach. Przyjedzie także sławny kucharz, którego spotkamy w skansenie pierwszego dnia imprezy. - Od lat naszym partnerem jest znany kucharz Robert Sowa i firma Prymat. Nasi goście specjalni przyjadą ze swoim słynnym TIRem i loterią, przyciągającą mnóstwo ludzi. W tym roku kucharze przygotowali 2 tysiące darmowych porcji, które rozdadzą odwiedzającym Świętokrzyski Festiwal Smaku - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny „Echa Dnia”.
Dla tych, którzy nie posiadają własnego środka lokomocji, ZTM w Kielcach uruchomił specjalną linię autobusową T, która dowiezie mieszkańców stolicy województwa do skansenu. Ponadto w trakcie imprezy będzie dostępny cytobus oferujący bezpłatne badania.