Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Dzień Polskiej Żywności. Za co kochamy polską kuchnię?

czwartek, 25 sierpnia 2022 13:33 / Autor: Katarzyna Synowiec
Dzień Polskiej Żywności. Za co kochamy polską kuchnię?
Dzień Polskiej Żywności. Za co kochamy polską kuchnię?
Katarzyna Synowiec
Katarzyna Synowiec

W kalendarzu nie brakuje świąt nietypowych, dzisiaj (25 sierpnia) obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Jakie są nasze regionalne smaki? Sprawdziliśmy.

Nasz region oferuje mnóstwo  smaków i zapachów, które nie zawsze mamy okazję spróbować. Jednak świętokrzyska kuchnia musi mieć gdzieś swoje początki.

– Kiedyś kuchnia regionalna opierała sie na zbożach, czasy późniejsze przyniosły nam ziemniaki, które zadomowiły się w postaci kugla oraz innych dań – zauważa Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Polska słynie z regionalnych, pachnących potraw, jednak każdy region może poszczycić się innymi produktami.

– Kielecczyzna nie jest terenem jednolitym, a co za tym idzie każdy region znany jest z innego produktu, to wynika z naturalnych warunków. Teren świętokrzyski ma fantastyczne warunki do funkcjonowania  sadów owocowych i tu należy wspomnieć śliwkę szydłowską, wiśnię sokową, nadwiślankę z okolic Sandomierza, jabłoń  oraz truskawę świętokrzyską – kontynuuje pani Aleksandra.

Jak mowa już o produktach, to pora na potrawy i dania.

 –Z jabłkami łączy sie fantastyczna zupa jabcunka.  Jeśli mówimy o śliwce szydłowskiej to musimy wspomnieć o garusie, zupa z owoców podbita śmietaną z dodatkiem ziemniaków – mówi Aleksandra Imosa.

Mimo, że obie potrawy brzmią dziwnie, to jednak w dawnych czasach były daniami zupełnie normalnymi dla tych społeczności.

– To co rodzi zmienia, to nam dyktuje jadłospis. Kuchnia regionalna jest prosta, a dania nie biorą się z nikąd, biorą sie z darów ziemi, które nam rodzi, to znajduje się potem na stole – zwraca uwagę nasza rozmówczyni.

To jednak są smaki mało znane naszym mieszkańcom.

– Dla nas na pewno potrawą regionalną jest zalewajka, która w innych regionach mylona jest często z żurkiem – zauważa Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo.

Kuchnia to jednak nie tylko gotowe potrawy, ale także ich składniki, których pochodzenie okazuje się niezwykle ważne.

– Podstawowe artykuły bierzmy z naszego regionu, mówimy o mięsach, mące. Korzystamy z bardzo dobrego młyna w Piekoszowie, więc mamy gwarancję, że produkt jest  dobrej jakości, jeżeli chodzi mięso to zaopatrujemy się w jednej z kieleckich ubojni – mówi restaurator.

Polska kuchnia opiera się na plonach, które są obecne w poszczególnych regionach, a więc różnią się one nie tylko na obszarze naszego kraju, ale i  świata.

– Polska żywność  jest bardzo dobra i wyróżnia się na tle innych krajów, szczególnie jeśli chodzi o pieczywo. Pieczywo polskie zdecydowanie wygrywa,  chleb jest zdecydowanie najlepszy na świecie – zaznacza Michał Skoczek bloger kulinarny.

O to za co kochamy polską kuchnię zapytaliśmy dzisiaj naszych mieszkańców. Wysłuchajcie sondy:

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO