REGION
Było smacznie i radośnie podczas Festiwalu Smaków Babiego Lata
Za nami II Festiwal Smaków Babiego Lata zorganizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i gminę Masłów. Poznaliśmy zwycięzców konkursów kulinarnych, a w tle – oprócz zapachu wyśmienitych dań – unosiła się radosna muzyka zespołów ludowych.
Wspólne świętowanie odbyło się w Dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach. Uczestnicy wzięli udział w dwóch konkursach. W „Smakach latach zamkniętych w słoiku”, w kategorii "owoce" zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Strawczynek (gmina Strawczyn) za „Śliwki z huty oblęgorskiej do wędlin”. Z kolei w kategorii "warzywa", po najwyższy laur sięgnęło KGW Sasanki (gmina Mniów) za „Czosnek z grzybami i majerankiem w marynacie”.
Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego otrzymało zaś KGW Dąbrowianki z gminy Masłów za „Kaszę pod leśną pierzynką” w kategorii „Jak to drzewiej jadano – dania świętokrzyskie”.
– Chodzi tu o potrawy, które jadano na ziemi kieleckiej. Bardzo się cieszę, że tu, do Ciekot, przybyło tylu mieszkańców powiatu. Życzę udanych smaków babiego lata. Poprzez tego typu konkursy chcemy promować stare, może nieco już zapomniane przepisy. Kuchnia naszych babć była nie tylko ekologiczna, ale i zdrowa – tłumaczył Mirosław Gębski, starosta kielecki.
W konkursie zaprezentowano aż 59 potraw. Jury oceniało estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe i nawiązanie potrawy do tradycyjnej kuchni dawnych lat. Przed publicznością zaprezentowały się także zespoły: Dąbrowianki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Kapela Typowy Janus.
(Fot. Starostwo Powiatowe)
https://emkielce.pl/region/bylo-smacznie-i-radosnie-podczas-festiwalu-smakow-babiego-lata#sigProGalleriac9a3076ce3