PUBLICYSTYKA
Przepisy na pyszne potrawy
Wszyscy wiemy, że potrawy z regionu świętokrzyskiego są po prostu pyszne. Ale na pewno nie wszystkie znamy. Podajemy kilka przepisów na doskonałe potrawy, które muszą się udać i na pewno będą bardzo smakować!
GRYCOKI
Składniki
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
ciepła woda
Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
2 łyżki masła
10 dag borowików
1 mała cebula
sól, pieprz
oliwa
Do gotowania:
woda, sól, olej
Sposób wykonania
Grzyby namoczyć, odlać wodę i gotować w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączyć borowiki, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotować kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor. Borowiki razem z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z kaszą, doprawić farsz solą i pieprzem.
Z mąki i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka. Na kółku ciasta nałożyć farsz, przykryć drugim kołkiem i łączyć warstwy ciasta tak jak pierogi. Okrągłe grycoki gotować przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju.
Grycoki podawać z cebulką usmażoną na złoto lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.
PIECZARSKA KAPUSTA
Składniki
2 kg kiszonej kapusty
1 kg pieczarek
osełka masła
0,5 kg cebuli
przyprawy do smaku
Sposób wykonania
Kapustę wypłukać, ugotować na miękko. Pieczarki udusić na ½ osełki masła. Cebulę udusić na pozostałym maśle. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.
KOWALAŃSKA PRAŻUCHA
Składniki
1 kg ziemniaków
1 kg mąki żytniej
sól
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać, pokroić, opłukać i ugotować w małej ilości wody. Do odcedzonych ziemniaków dodać mąkę. Garnek przykryć pokrywką w celu przeparowania mąki. Gdy mąka napęcznieje, wyrobić ziemniaki na jednolitą masę, posolić. Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić. Porcjować prażuchę łyżką w postaci klusek.
RZODKIE Z BEDKAMI, CZYLI MAJÓWKĄ
Zupa na wywarze jarzynowym i mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami). Aby nadać krupnikowi niepowtarzalnego smaku dodawane są bedki (majówka).
Składniki:
2,5 l wody
25 dkg włoszczyzny
20 dkg mięsa wieprzowego lub drobiowego
0,5 kg grzybów majówek
25 dkg ziemniaków
10 dkg kaszy jęczmiennej
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wodą, zagotować, zebrać pianę. Następnie gotować na wolnym ogniu.
Dodać bedki-majówki, ziemniaki i zasypać kaszą jęczmienną.
Następnie dodać włoszczyznę, wszystko gotować do miękkości. Przyprawić zupę solą i pieprzem.