Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Sezonowe warzywa i owoce najzdrowsze. Jakie kupimy w lipcu?

czwartek, 16 lipca 2020 13:25 / Autor: Adrianna Linertowicz
Sezonowe warzywa i owoce najzdrowsze. Jakie kupimy w lipcu?
Sezonowe warzywa i owoce najzdrowsze. Jakie kupimy w lipcu?
Adrianna Linertowicz
Adrianna Linertowicz

Lato sprzyja obfitości sezonowych owoców i warzyw. Na kieleckim targu w powietrzu unosi się zapach  świeżych – i jakże zdrowych – darów natury. Co możemy dostać w lipcu na straganie i ile zapłacimy za warzywa i owoce w tym roku?

Obecna sytuacja cenowa na rynku owocowo-warzywnym w dużej mierze jest wynikiem epidemii koronawirusa. Choć od maja ceny nieco spadły, nadal warzywa i owoce nie należą do najtańszych. Wciąż jednak cieszą się dużym zainteresowaniem kielczan, którzy chętnie je kupują. 

W połowie lipca na owocowych straganach znajdziemy przede wszystkim maliny, czereśnie, truskawki oraz arbuzy. Bez problemu dostaniemy również banany, brzoskwinie i porzeczki. Za koszyczek malin (średnio pół kilograma) zapłacimy około 8 zł. Ceny truskawek wahają się w przedziale 11-14 zł za koszyk, a za kilogram zapłacimy w granicach 7-8 zł. Podobnie jest z czereśniami. Na targowisku można dostać także borówkę amerykańską za 7-8 zł za pojemniczek. Porzeczki czerwone i białe dostaniemy już za 7-8 zł/kg, z kolei czarne prawie o połowę taniej. Na targu coraz częściej pojawiają się poziomki i jagody. W sezonie jagodowym za litrowy słoik tych pysznych, leśnych owoców zapłacimy obecnie ok. 13-15 zł. 

Nieco inaczej przedstawia się sytuacja z warzywami, które wyraźnie podrożały, szczególnie na początku sezonu. Duży skok cenowy dotyczy przede wszystkim bobu – za kilogram możemy zapłacić w tym roku nawet powyżej 30 zł. Przyczyną takiego stanu rzeczy była nie tylko epidemia koronawirusa, która przełożyła się na brak rąk do pracy przy zbiorach, lecz także dosyć sucha wiosna. Stosunkowo stabilny pułap cenowy zachował się w przypadku warzyw takich jak marchew i cebula. Za kilogram marchewki zapłacimy ok. 2 zł, zaś za cebulę ok. 2,30 zł/kg. Pęczek koperku kosztuje ok. 1 zł, a główka kalafiora 5-6 zł. Bardzo podrożała fasolka szparagowa – za kilogram zapłacimy w granicach 10-13 zł.

 

Artykuł powstał przy współpracy z klientem.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO