MIASTO
„Dary Świętokrzyskich Lasów” czyli.... przepyszna zupa borowikowa!
Po przerwie spowodowanej pandemią wróciła impreza „Dary Świętokrzyskich Lasów”. Na Stadionie Leśnym już po raz ósmy w Kielcach odbyło się święto grzybów i owoców leśnych.
O godzinie 8 w lasach znajdujących się w gminach Daleszyce, Zagnańsk i Łagów rozpoczęły się grzybobrania, oczywiście pod okiem leśników. Następnie uczestnicy wypraw wrócili na Stadion Leśny, gdzie od godziny 11 trwał piknik. Podczas imprezy na gości czekały stoiska przygotowane przez służby mundurowe, koła gospodyń wiejskich oraz inne organizacje. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania była turystyka.
– Świętokrzyskie lasy są bardzo bogate, a dzisiaj staramy się te wszystkie dary osobom, które tutaj przybyły zaprezentować. Mamy jesień, ale nie tylko skupiamy się wyłącznie na grzybach, ponieważ są też inne dobra lasu. Pomimo, że jest już trochę chłodniej to nie zmarzliśmy. Rozgrzewały nas różne aktywności sportowe, które prowadzili przedstawiciele kieleckich klubów. Między innymi pokazali, jak wykorzystać naturalne, leśne elementy w treningu – mówi Monika Karst, specjalista służby leśnej z Nadleśnictwa Kielce.
Dla wszystkich uczestników imprezy zupę borowikową przygotował Jakub Wolski, uczestnik szóstej edycji programu telewizyjnego Hell’s Kitchen.
– Zupę gotuję z tegorocznych grzybów, zbieranych w ciągu ostatnich trzech tygodni. Danie to kompozycja składająca się przede wszystkim z borowików, ale będzie też białe wino, tymianek, czosnek, śmietana i oczywiście na koniec ziemniaki, żeby ta zupa była bogata, abyśmy mogli pochwalić się wszystkimi darami, które dzisiaj prezentujemy – wyjaśnia kucharz.
Swoje wystawy zaprezentowali także leśnicy oraz przedstawiciele parków krajobrazowych. W trakcie tego wydarzenia nie mogło zabraknąć pogadanki na temat grzybów, o tym jak je rozpoznawać i bezpiecznie zbierać.
https://emkielce.pl/miasto/przepyszna-zupa-borowikowa-tegorocznym-darem-swietokrzyskich-lasow#sigProGalleria99ae9bd67f