MIASTO
Profesjonaliści i uczniowie we współpracy
Profesjonalni kucharze podzielą się doświadczeniem z uczniami kierunków gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego. Pomiędzy Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni, a szkołami ZDZ podpisane zostało porozumienie na mocy, którego instytucje podejmą współpracę. Dla szkolącej się młodzieży to okazja do poszerzenia umiejętności oraz znalezienia przyszłego pracodawcy.
- Dobrych kucharzy może nie brakuje. Miejmy jednak świadomość tego, że mentalność współczesnego człowieka się zmienia. Coraz częściej ludzie jedzą poza domem, czyli klientów przybywa, a co za tym idzie pojawia się więcej lokali gastronomicznych. Fachowcy muszą być na rynku, potrzebujemy ich coraz większą liczbę - mówi dyrektor szkół ZDZ Zbigniew Ciupiński.
Rafał Kuras z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni potwierdza, że rynek potrzebuje pracowników znających tajniki gastronomii. Zwiększone zapotrzebowanie widać zwłaszcza w sezonie komunijnym i weselnym.