MIASTO
Po warsztatach powstały przepyszne dania
Kilkadziesiąt osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem „Kuchnia Regionalna Świętokrzyska”. Uczestnicy projektu przez dwa dni odkrywali tajemnice produkcji serów, masła, win oraz przetwarzania owoców i mięsa. Na koniec w jednej z kieleckich szkół odbył się konkurs kulinarny, w ramach którego przygotowane zostały dania charakterystyczne dla Kielecczyzny, jak na przykład grycoki, zalewajka czy biała polewka.
Urząd marszałkowski, który zorganizował warsztaty do udziału zaprosił uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. - W warsztatach wzięło udział piętnastu naszych uczniów, którzy wykazali się w promowaniu szkoły. Uznaliśmy, że to będzie dla nich miła nagroda. Młodzież była bardzo zadowolona, bo mogła zobaczyć współczesną technologię wyrabiania win czy przetworów mlecznych. Dla uczniów była to cenna nauka - mówi dyrektorka kieleckiego gastronomika Małgorzata Banasik-Rusak.
Weronika Satro uczennica gastronomika oceniła, że warsztaty były ciekawe, ponieważ dzięki nim dowiedziała się czegoś więcej o wytwarzaniu żywności w naszym regionie. - To zawsze jakieś nowe doświadczenie – powiedziała.
Warsztaty skierowane były do członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na terenie województwa świętokrzyskiego. W jej strukturach działa także kielecka szkoła gastronomiczna.
https://emkielce.pl/miasto/po-warsztatach-powstaly-przepyszne-dania#sigProGalleriad278a2c385