MIASTO
Konkurs z regionalnym smaczkiem
Dokładnie 12 października, czyli w najbliższą niedzielę mija termin składania ofert do konkursu na Najlepszą Potrawę Regionalną Województwa Świętokrzyskiego
Chętni do udziału w konkursie powinni jak najszybciej przedstawić swoje propozycje. To restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i osoby fizyczne. Uczestnicy mają przygotować potrawy stanowiącej pełne danie główne. Nie może to być jednak przystawka, zupa czy deser. Co najważniejsze potrawa musi być naturalna, czyli bez użycia środków chemicznych i przygotowana wyłącznie na bazie lokalnych składników, ze szczególnym uwzględnieniem produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Chronionych Nazw Pochodzenia, wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja” oraz produkowanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Pierwszym etapem będzie przesłanie formularza zgłoszeniowego z dołączoną fotografią gotowej potrawy w formie elektronicznej do 12 października 2014 r. na adres e-mail: barbara.kubiec@sejmik.kielce.pl. Drugi etap to wybór najlepszej z propozycji. Ocena będzie wystawiana na podstawie zgodności z założeniami i regulaminem konkursu. Potem komisja konkursowa zakwalifikuje po 5 potraw w każdej kategorii. Regulamin konkursu oraz wzór formularza zgłoszeniowego dostępne są na stronie internetowej www.sejmik.kielce.pl w zakładce „Urząd/Konkursy” oraz www.dwordwikozy.pl
Organizatorami całego projektu są Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego zaprasza