MIASTO
Chcą promować tradycyjne kulinaria
„Góry Świętokrzyskie – smak tradycji” - pod takim hasłem Muzeum Wsi Kieleckiej organizuje warsztaty kulinarne dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych i lokali gastronomicznych z terenu powiatu kieleckiego. Celem jest podniesienie atrakcyjności punktów usługowych pod kątem turystyki kulinarnej. Promowane będą tradycyjne lokalne dania.
Tradycyjna kuchnia świętokrzyska jest skromna, ale przy tym wyjątkowa i bardzo smaczna. Organizatorom warsztatów chodzi też o ukazanie jej w nowoczesnym wydaniu, atrakcyjnym dla turystów.
- Turystyka kulinarna jest coraz bardziej popularna. Przyjezdni, którzy odwiedzają dany region poszukują ciekawostek i tradycyjnego produktu. Będziemy realizować trzy warsztaty kulinarne, a prowadzić je będą znakomici kucharze, którzy mogą pochwalić się certyfikatami zaświadczającymi o tym, że znają produkt regionalny i wykorzystują go w codziennej działalności - mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej:
Wynikiem projektu będzie także kolorowy magazyn kulinarny oraz multimedialna książka kucharska. Warsztaty staną się też punktem wyjścia do tworzenia nowego wydarzenia z tradycyjną żywnością w roli głównej. Impreza pod nazwą „Góry Świętokrzyskie – smak tradycji” ma być wpisana w kalendarium Muzeum Wsi Kieleckiej.
Właśnie trwa rejestracja do tego projektu. Udział w nim jest bezpłatny a współfinansuje go Szwajcaria w ramach współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. MWK na realizację przedsięwzięcia dostało 41,6 tys. złotych. Całość projektu to koszt 49 tys. zł. Formularz zgłoszeniowy można znaleźć na stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej.