KULTURA
Muzeum Wsi Kieleckiej przygotowało książkę "Świętokrzyskie Smaki"
Pigoły, gomółki z Kowali, przekładaniec z tarcizny, wątróbka po żydowsku, chrzanica, nalewka miodowa - przepisy na te regionalne smakołyki, a także wiele innych znalazły się w książce kulinarnej online "Świętokrzyskie Smaki", którą specjalnie na tegoroczną majówkę przygotowało Muzeum Wsi Kieleckiej.
W minionych latach majówka oznaczała wielką inaugurację sezonu turystycznego w Muzeum Wsi Kieleckiej. Na dwudniowej imprezie plenerowej - "Świętokrzyski Festiwal Smaków" w Parku Etnograficznym w Tokarni gościło zwykle kilkanaście tysięcy osób oraz kilkuset wystawców.
- Impreza słynęła ze smakowitych potraw serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz profesjonalnych kucharzy. W tym roku wydarzenie nie odbędzie się, dlatego pracownicy muzeum zebrali przepisy na unikatowe potrawy, które przez minione lata przesyłane były na konkursy kulinarne, część z nich realizowana była podczas warsztatów, niektóre pochodzą z opracowań naukowych i etnograficznych, które ukazały się nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej - mówi Beata Ryń, rzecznik prasowy Muzeum Wsi Kieleckiej.
W książce znajdują się także ciekawostki na temat historii świętokrzyskiej kuchni. Graficznie została opracowana przez Grzegorza Chorążka. Do wydawnictwa zostało dołączonych sześć filmów instruktażowych, na których mistrzowie kuchni Mirosław Ciołak i Robert Kopacz wraz z uczestniczkami warsztatów z gospodarstw agroturystycznych pokazują jak wykonać i pięknie podać nasze regionalne potrawy.
Książka wraz załącznikami została opublikowana na stronie Muzeum Wsi Kieleckiej www.mwk.com.pl w zakładce Wydawnictwa - Biblioteka Online.