MIASTO
Radosne Alleluja!
sobota, 04 kwietnia 2015 19:00 / Autor: Katarzyna Bernat
Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego rozpoczyna uroczysta poranna procesja rezurekcyjna. Kapłan ogłasza światu, że Chrystus Zmartwychwstał. On zwyciężył grzech, śmierć, zło i jest Żywym Bogiem.
Od wieków wyrazem świętowania w polskich domach był suto zastawiony stół. Podczas wielkanocnego śniadania nie mogło zabraknąć barszczu gotowanego na wędzonkach i śmietanie, jajek, kiełbasy i mięsa. Nie brakowało też ciast: wykwintnych mazurków i drożdżowych babek.
Poniedziałek wielkanocny w Kościele katolickim jest drugim dniem świętowania. W tradycji zachował się zwyczaj oblewania wodą, czyli śmigus-dyngus. Chłopcy polewali wodą panny na wydaniu, było to symbolem ich powodzenia. /KB/
CZYTAJ DALEJ
Biskup Marian Florczyk obsypany owsem. Niezwykła tradycja w Dyminach
26 grudnia 2025, 14:06
[FOTO] Szopki bożonarodzeniowe w kościołach diecezji
25 grudnia 2025, 13:38
[FOTO] Biskup Jan Piotrowski: Jezus Chrystus jest darem Bożej miłości dla wszystkich, bez wyjątku
25 grudnia 2025, 13:02
Biskup Jan Piotrowski podczas Pasterki: Bądźmy wśród tych, którzy idą ku Chrystusowi
25 grudnia 2025, 01:47
Życzenia od naszego misjonarza z dalekiego Kazachstanu
24 grudnia 2025, 16:38
S. Hanna Szmigielska: Kolędy wszystkich nas łączą
24 grudnia 2025, 15:00
Piąta Strona Świata - Święta w Betlejem
24 grudnia 2025, 10:52
[FOTO] Ubodzy i potrzebujący podzielili się opłatkiem
23 grudnia 2025, 14:56
Kaplica adoracji Najświętszego Sakramentu w Występie. Poświęcił ją biskup Jan Piotrowski
23 grudnia 2025, 12:42
SŁOWO DNIA
PODCASTY
NAJNOWSZE
1
Trudne warunki na drogach. Dwie kolizje na ul. ...
2
Wypadek w Sandomierzu. Jedna osoba w szpitalu
3
Biskup Marian Florczyk obsypany owsem. Niezwykł...
4
Nie marnujmy jedzenia!
5
Piąta Strona Świata - Święta Bożego Narodzenia ...
6
Boże Narodzenie u autorki „Stulecia Winnych”
7
Kolędnicze tradycje dawnej wsi kieleckiej
8
[FOTO] Szopki bożonarodzeniowe w kościołach die...
