CIEKAWOSTKI
Szybki obiad na masę mięśniową - artykuł sponsorowany
Osoby dbające o zdrowy styl życia od pewnego czasu toczą dyskusję na temat najbardziej wartościowego posiłku w ciągu dnia. Dla niektórych jest to śniadanie. Jeszcze inni bez zastanowienia wskazują obiad, który dodaje energii na drugą połowę dnia. Tak naprawdę każdy z posiłków jest ważny, szczególnie przy budowaniu masy mięśniowej. Co zrobić, gdy nie mamy czasu na przygotowanie? Czy koniecznie musimy decydować się na mniej zdrową alternatywę? Zobacz nasze propozycje szybkich obiadów, które z całą pewnością wykonasz, poświęcając maksymalnie do 30 minut. Dzięki temu Twoja droga do idealnej sylwetki będzie jeszcze bardziej skuteczna.
Najlepsze rozwiązania na szybki obiad
Przed przedstawieniem konkretnych przepisów, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami. Dzięki takiej wiedzy możliwe będzie samodzielne komponowanie prostych i szybkich dań. Zawsze wybieraj produkty wysokiej jakości, które są bogate w białko łatwo przyswajalne. Są to między innymi jajka, drób, wołowina czy cielęcina. Takie rozwiązanie będzie pomocne przy zapobieganiu procesom katabolicznym, jak również umożliwi uzyskanie jeszcze szybszych, pozytywnych efektów. Co ciekawe uzupełnieniem takiej diety mogą być odżywki na masę. Czasami taki szybki posiłek jest nieocenioną pomocą w utrzymaniu odpowiedniego bilansu energetycznego. My natomiast poniżej przedstawiamy sprawdzone i szybkie przepisy, które możesz przygotować na kilka dni!
Spaghetti pełnoziarniste z indykiem w sosie pomidorowym
Składniki na 1 porcję:
100 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti,
100 - 150 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 mała cebula lub połówka większej
8 – 10 g oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów z puszki (w kawałkach)
4 pomidory suszone
garść startej mozzarelli
bazylia, sól, pieprz czarny mielony, ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Mięso mielone doprawiamy pieprzem według preferencji smakowych.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę i pomidory suszone kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu oliwę z oliwek.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej pokrojoną cebulę, pomidory suszone oraz puszkę pomidorów z puszki.
- Tak przygotowany sos doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i czosnkiem z praski.
- Do gotującej się całości, która będzie gęstnieć, dodajemy mięso mielone. Mieszankę dusimy pod przykrywką na małym ogniu około 15 – 20 minut (do momentu aż mięso z indyka będzie miękkie).
- Tak przygotowany posiłek wkładamy do pojemnika. Całość posypujemy garścią startej mozzarelli.
Oczywiście taki posiłek możesz przygotować za jednym razem już na kolejne dni. Oznacza to, że w 30 minut możesz przygotować wartościowy posiłek na 3 lub 4 kolejne obiady.
Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą pęczak
Składniki na 3 - 4 porcje (w zależności od zapotrzebowania kalorycznego):
500 g mięsa mielonego drobiowego (wybierz według uznania)
200 g kaszy pęczak
25 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
15 g oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów krojonych (można wykorzystać świeże pomidory – ok. 800 – 900 g
2 całe jajka od kur z wolnego wybiegu
1 duża cebula lub 2 małe
2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Mięso przyprawiamy bazylią, pieprzem oraz oregano, dokładnie mieszamy całość.
- Do tak przygotowanego mięsa wbijamy jajka i łączymy składniki przez ponowne mieszanie. Ważne jest, by czynność ta została wykonana bardzo dokładnie.
- Tak przygotowane kulki obtaczamy delikatnie w mące.
- Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na małym ogniu smażymy kotlety aż do momentu, w którym uzyskają złoty kolor.
- Usmażone mięso odkładamy na ręczniki papierowe. Dzięki temu odsączymy zbędny tłuszcz, który pozostał po smażeniu.
- Aby przygotować sos, kroimy cebulę w kostkę lub piórka (tak, aby było nam wygodniej), czosnek przeciskamy przez praskę.
- W niewielkim garnku podgrzewamy łyżeczkę oliwy. Do tak przygotowanego rondla wsypujemy cebulę, czosnek oraz wlewamy pomidory z puszki.
- Całość dusimy przez około 20 minut. W tym czasie nasza mieszanka przegryzie się smakiem i zapachami.
- Na talerz lub do pojemnika wkładamy pulpety wraz z kaszą. Całość polewamy przygotowanym sosem.
To kolejna propozycja, na której przygotowanie nie poświecisz więcej niż 30 minut. Dodatkowo, zamiast kaszy możesz wybrać ryż czy nawet ziemniaki. Wszystko zależne jest od Twoich preferencji. Tak przygotowane danie z całą pewnością przypadnie Ci do gustu!
Najlepszy burger nie tylko dla kulturysty
Ostatnią propozycją będzie wymagała od Ciebie poświęcenia odrobiny więcej czasu. To świetna alternatywa na weekendowe obiady. Zapewniamy, że czas spędzony w kuchni zostanie wynagrodzone najlepszym smakiem. Dodatkowo ten przepis gwarantuje dostarczenia dużej ilości białka, który jest budulcem tkanki mięśniowej.
Składniki na 4 burgery:
pełnoziarniste bułki do burgerów
600 – 700 g mięsa mielonego wołowego
4 żółtka jaj
100 g prawdziwego masła w kostce
świeża sałata, szpinak lub rukola
czerwona cebula – kilka krążków (jeżeli nie lubisz cebuli, nie musisz jej używać)
ogórek konserwowy pokrojony w cienkie plasterki
8 łyżek serka twarogowego
Musztarda
Sól, pieprz czarny, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 – 200 stopni.
- Mięso najlepiej wyjąć godzinę wcześniej z lodówki. To samo dotyczy jajek oraz masła.
- Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, żółtka jajek oraz masło.
- Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z tak uzyskanej masy formujemy 4 kotlety.
- Obsmażamy je na patelni grillowej z obu stron, aż zarumienią się na złoto.
Jeżeli nie masz patelni grillowej, możesz to zrobić na zwykłej. Dodaj wtedy dosłownie kroplę oliwy z oliwek.
- Po obsmażeniu kotletów wstaw je do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 5 – 6 minut.
- Podczas podgrzewania kotletów w piekarniku przygotuj bułki. Przekrój je na pół i również odgrzej na patelni.
- Ciepłe pieczywo posmaruj serkiem. Na tak przygotowany spód połóż sałatę, cebulę, ogórki i pomidora.
- Kolejnym elementem będzie położenie przygotowanego mięsa. Posmaruj je majonezem i przykryj drugim kawałkiem naszej pełnoziarnistej bułki.
Smak tak przygotowanego posiłku jest obłędny. Połączenie musztardy z mięsem wołowym i serkiem jest ciekawym przeżyciem kulinarnym. Niektórzy lubią dodawać do takiej kombinacji ćwikłę z buraczków. Może i Ty skusisz się na takie rozwiązanie?
Podsumowanie
Wykonanie szybkich obiadów na masę jest jak najbardziej możliwe. Warto korzystać z przepisów, które umożliwiają przygotowanie jedzenia na kolejne dni. Tak zaoszczędzony czas będziesz mógł przeznaczyć na dodatkowy trening czy na regenerację w domowym zaciszu. Jesteśmy pewni, że przedstawione powyżej propozycje niejednokrotnie pojawią się w Twoim menu. Każdy, kto spróbował ich chociaż raz, z ogromną chęcią wykorzystuje je ponownie. W końcu to coś innego niż przysłowiowy kurczak z ryżem. Smacznego!