Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Jak założyć gastrobiznes?

wtorek, 20 lipca 2021 09:04 / Autor: Radio eM
Jak założyć gastrobiznes?
Jak założyć gastrobiznes?
Radio eM
Radio eM

Wiele osób marzy o założeniu własnego biznesu. Jeżeli również chcesz rozwijać swoje umiejętności, sprawdzić się jako szef i stworzyć miejsce, do którego klienci będą chętnie wracać, to czas stworzyć biznesplan. Dzięki temu zobaczysz, czy koncepcja, która powstała w Twojej głowie przyniesie realne zyski. Postaw na sprawdzone rozwiązania i stwórz biznes po swojemu.

Załatw formalności

Ważnym elementem każdej działalności jest biznesplan. Dzięki niemu możesz uniknąć inwestycji w nieopłacalny pomysł. Zakładanie działalności gospodarczej wymaga wypełnienia odpowiednich wniosków, uzyskania zgód, a w przypadku podawania alkoholu także koncesji. Jeżeli potrzebujesz profesjonalnego wsparcia, możesz skorzystać z doradztwa biznesowego lub poprosić o pomoc doświadczonego przedsiębiorcę. Z pewnością podpowie jak dostosować lokal do wymogów Sanepidu oraz Inspektora Nadzoru Budowlanego.

Lokal

Planując stworzenie punktu gastronomicznego, musisz wziąć pod uwagę także miejsce, w którym ma powstać Twoje miejsce. Lokal w centrum z pewnością będzie chętniej odwiedzany, ale wynajem będzie bardziej obciążał Twój portfel. Z kolei miejsce na obrzeżach będzie nieco tańsze, ale reklama i promocja będzie wymagała większych nakładów finansowych. W kosztach należy uwzględnić także remont i dostosowanie puntu do wymogów sanitarnych.

Urządzenia i meble

Żaden lokal gastronomiczny nie może funkcjonować bez odpowiednich urządzeń. W kawiarni koniecznie musi znaleźć się ekspres do kawy. W restauracji niezbędne będą kuchenki, piekarniki, czy roboty kuchenne. Na wyposażeniu powinny znaleźć się również lodówki i inne mniejsze urządzenia, które pozwolą wykonać określone prace. Jeżeli chcesz serwować desery, to niezbędne będą automaty do lodów. Dzięki nim wyczarujesz odpowiednio zmrożone mieszanki. Warto wybierać nowoczesne urządzenia, które skrócą czas pracy ludzkich rąk do minimum. Dobrym przykładem jest automat do lodów włoskich, który schładza mieszankę i ułatwia jej porcjowanie. Dodatkowo ma funkcję czyszczenia, co znacząco ułatwia zamykanie dnia sprzedażowego.

Dostawcy, personel

Miejsca z duszą tworzą ludzie. Doświadczony kucharz ze świeżych i naturalnych składników będzie mógł przygotować pyszne dania, które zostaną docenione przez konsumentów. Warto postawić na dostawców, którzy będą oferować nieprzetworzone produkty. Warto testować, by znaleźć odpowiednią jakość. Wówczas będziesz mógł nawiązać współpracę długookresową, co w przyszłości przełoży się na korzystniejszą ofertę cenową. Nie zapomnij również o odpowiedniej reklamie. Niech miasto i okolice usłyszą o Twoim biznesie. Daj się poznać z jak najlepszej strony!

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO