Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM

CIEKAWOSTKI

Dobry piec piekarniczy - jaki wybrać? Materiał partnera

środa, 21 października 2020 08:22 / Autor: Radio eM
Radio eM

Piec piekarniczy to urządzenie, którego nie może zabraknąć w gastronomii czy piekarni. Jak jednak wybrać model odpowiednio dopasowany do indywidualnych potrzeb? Co powinniśmy wziąć pod uwagę, kupując piec cukierniczy? 

Wykonanie świeżych i pysznych wypieków wymaga użycia odpowiedniego sprzętu. Z tego też powodu w lokalach gastronomicznych serwujących takie rarytasy nie może zabraknąć urządzenia, jakim jest profesjonalny piec cukierniczy. To podstawowe wyposażenie restauracji, kawiarni, a także rzecz jasna piekarni. Specjalistyczny piec piekarniczy jest bowiem przystosowany do obróbki termicznej produktów takich jak pieczywo, ciasta, czy ciastka i nie tylko. Co więcej, umożliwiają one jednoczesne przygotowanie dużej ilości takich wypieków, co jest niebywale istotne w gastronomii. Kupno odpowiedniego pieca piekarniczego nie jest łatwym zadaniem. Na rynku dostępnych jest bowiem wiele bardzo zróżnicowanych modeli. Jak więc wybrać ten właściwy, który będzie efektywnie nam służył? Sprawdźmy, jakie piece cukiernicze warto kupić. 

Jak dopasować idealny piec piekarniczy? 

Piece piekarnicze dostępne są obecnie w wielu wariantach. Dzięki temu z łatwością powinniśmy wybrać odpowiedni model. Warto pamiętać jednak, że o takim wyborze decyduje naprawdę wiele szczegółów. Pod uwagę wziąć powinniśmy bowiem liczne kwestie związane z naszymi indywidualnymi oczekiwaniami wobec sprzętu. Czym powinien wyróżniać się dobry piec piekarniczy? Odpowiedź na to pytanie może się różnić w zależności od tego, w jakim celu będziemy wykorzystywać to urządzenie. Czy planujemy piec w nim głównie ciasta? A może będą to raczej wyroby typowo wytrawne oraz pieczywo? Takie indywidualne uwarunkowania pozwolą nam dopasować właściwe parametry dotyczące rodzaju systemów grzewczych, czy też zakresu możliwej do uzyskania temperatury. 

Piec piekarniczy — jakie parametry wziąć pod uwagę? 

Parametry urządzenia są jedną z najważniejszych kwestii, na jakie powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając piece piekarnicze. Bardzo istotna jest na przykład moc, gdyż decyduje ona w dużym stopniu o wydajności sprzętu. Warto także postawić na odpowiedni rodzaj. Obecnie największą popularnością w gastronomii cieszą się piece konwekcyjne oraz wsadowe. Piec cukierniczy konwekcyjny zapewnia bardzo równomierne wypiekanie, gdyż właściwe ustawienia obiegu powietrza sprawiają, że dociera ono w każdy zakamarek. Dodatkowo urządzenia te pozwalają także na pieczenie z użyciem pary. Piec piekarniczy wsadowy pozwala natomiast na wypiekanie w znacznie wyższej temperaturze. Można porównać jego działanie do tradycyjnych, wykorzystywanych dawniej pieców. Pieczywo w nim upieczone ma wspaniałą chrupiącą i złocistą skórkę. 

Decydując się na kupno profesjonalnego pieca cukierniczego, warto też mieć na uwadze parametry związane z jego właściwościami fizycznymi. Przede wszystkim wybierzmy odpowiedni rozmiar i pojemność urządzenia. Ważny jest także rodzaj otwierania oraz materiał, z jakiego wykonany jest piec. Łatwe utrzymanie w czystości zapewni przede wszystkim stal nierdzewna.

Gdzie kupić dobry piec cukierniczy? 

Dobrej jakości piec piekarniczy to urządzenie, którego nie kupimy w pierwszym lepszym sklepie ze sprzętem AGD. Pamiętajmy, że w gastronomii liczy się przede wszystkim jakość, gdyż sprzęt podlega niemal nieustannej i intensywnej eksploatacji. Dodatkowo narażony jest na liczne uszkodzenia. Z tego też względu warto zainwestować w profesjonalny piec cukierniczy. Duży wybór urządzeń o doskonałych parametrach znajdziemy na przykład na https://gastroprodukt.pl/piece-piekarnicze-cukiernicze. To świetne miejsce na zakupy dla osób kompletujących wyposażenie do lokali gastronomicznych. 

glowne 15059

Nowy numer!
45/2020 45/2020
TWÓJ NEWS
POSŁUCHAJ
WIDEO