Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Dieta na trądzik. Co jeść, by zredukować niedoskonałości? Materiał partnera

środa, 31 marca 2021 15:48 / Autor: Maria Ołubiec
Dieta na trądzik. Co jeść, by zredukować niedoskonałości? Materiał partnera
Dieta na trądzik. Co jeść, by zredukować niedoskonałości? Materiał partnera
Maria Ołubiec
Maria Ołubiec

Rozwój trądziku może warunkować wiele różnych czynników. Problemy związane z zaburzeniami gospodarki hormonalnej, źle dobrana pielęgnacja skóry, a także nieodpowiednio zbilansowana dieta -  to tylko kilka z nich. Wiele osób zwykle nie zdaje sobie sprawy z tego, że codzienny sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na stan naszej skóry. Trądzik to również efekt procesu oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji, dlatego warto zwracać uwagę na to, co spożywamy.

Dieta na trądzik – czego należy unikać?

Na niekorzyść skóry z trądzikiem działają przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone, czyli takie, które posiadają duże ilości:

  • cukru,
  • tłuszczu,
  • soli,
  • konserwantów,
  • wzmacniaczy smaku i zapachu,
  • barwników,
  • emulgatorów.

Osobom zmagającym się z trądzikiem stanowczo odradza się spożywanie słodyczy, dań typu fast food, napojów gazowanych oraz innych produktów bogatych w barwniki i wzmacniacze smaków. Sugeruje się również ograniczyć stosowanie ostrych przypraw, ponieważ bardzo niekorzystnie wpływają na kondycję skóry trądzikowej.

Taka dieta na trądzik powinna być dokładnie sprecyzowana, aby uniknąć ognisk choroby i swędzących wyprysków. Krostki, grudki czy inne przebarwienia po trądziku nie wyglądają zbyt dobrze, dlatego warto kupować produkty, które nie pogorszą stanu naszej skóry. To właśnie w pożywieniu znajdują się cenne składniki odżywcze, mające ogromny wpływ na cerę.

Przede wszystkim warto spożywać produkty bogate w witaminę A, która reguluje złuszczanie naskórka. Są to w szczególności ryby, jajka, wątróbka, szpinak czy pomidory. W walce z trądzikiem mogą także pomóc składniki zawierające witaminę B2 oraz B6, ponieważ ograniczają łojotok. Źródłem tych witamin będą na pewno: fasola, migdały, pełnoziarniste pieczywo, drożdże oraz banany.

Przebarwienia po trądziku – co warto wiedzieć?

Dieta na trądzik powinna być przede wszystkim bogata w zdrowe, naturalne i lekkostrawne produkty, które doskonale pomogą oczyścić organizm z toksyn. Powinny się tam znaleźć głównie duże ilości świeżych warzyw i owoców, które posiadają wiele składników mineralnych oraz witamin.

Co ważne – częściej należy spożywać dania przygotowane na parze lub w piekarniku niż te podsmażane. Olej najlepiej zastąpić oliwą, a masło całkowicie wyeliminować z diety. Po co jeszcze warto sięgać? Chude mięso, jaja, ryby – to z pewnością składniki, które powinny jak najczęściej być spożywane, jeśli chcemy złagodzić objawy trądziku.

Dużo osób zapomina jednak, że trądzik to nie tylko defekt kosmetyczny, ale przede wszystkim choroba skóry, która powinna być dokładnie monitorowana przez specjalistę i nas samych. Krostki czy przebarwienia po trądziku skutecznie oszpecają skórę, więc należy robić wszystko, aby temu zapobiec. Tylko szybkie podjęcie leczenia i konsekwencja w nim będą kluczem do sukcesu.

Chcąc cieszyć się piękną i gładką cerą, trzeba o nią odpowiednio dbać. Dobrze dopasowane kosmetyki, zmiana trybu życia i konkretnie opracowana dieta będą miały ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Jeśli jednak pojawią się wątpliwości co do stosowania preparatów lub zabiegów pielęgnujących, najbezpieczniej zwrócić się po profesjonalną poradę.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

TWÓJ NEWS
POSŁUCHAJ
WIDEO