REGION
W ogródku gastronomicznym trzeba będzie ustawiać stoliki tylko po to, żeby stały puste?
Od jutra (15 maja) będzie można korzystać z ogródków gastronomicznych przy restauracjach i kawiarniach. Obowiązywać tam będą obostrzenia sanitarne – m. in. konieczność zachowania odległości 1,5 metra pomiędzy stolikami oraz możliwość zajmowania co drugiego z nich. Czy oznacza to, że restauratorzy będą musieli wynosić więcej stolików do ogródków tylko po to, by stały one puste?
Tę informację potwierdzają nam konsultanci z infolinii Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Według Rozporządzenia Rady Ministrów jedynym sposobem na ustawienie stolików w mniejszych odległościach i wykorzystanie wszystkich jest zastosowanie pomiędzy nimi przegrody o wysokości 1 metra ponad powierzchnię blatu. Jednak czy przy zachowaniu większej odległości pomiędzy stolikami można wykorzystać je wszystkie?
– Właśnie kończymy montować nasz ogródek – mówi Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo – I tak jest on mały, więc wystawiamy tylko dwa stoliki, zamiast trzech, tak jak zazwyczaj. Będzie więc pomiędzy nimi większa odległość – tłumaczy.
Kiedy otwierano restauracje w maju ubiegłego roku, obowiązywała zasada odległości 2 metrów pomiędzy stolikami, jednak można było korzystać ze wszystkich dostępnych miejsc. Odległości zniesiono pod koniec maja i miejsca w lokalach dostępne były bez ograniczeń.