REGION
Szpital w Czerwonej Górze z certyfikatem Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. św. Rafała w Czerwonej Górze otrzymał certyfikat "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – leczenie przez żywienie". Placówka przeszła pozytywnie proces weryfikacji przez Radę Ekspertów Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu spełnienia standardów w zakresie dobrej praktyki żywienia klinicznego.
Żywienie kliniczne jest istotnym elementem leczenia wielu schorzeń. Zastosowane odpowiednio wcześnie może poprawić efektowność prowadzonej terapii, zwłaszcza w sytuacji, gdy pacjent nie może przyjmować pokarmów tradycyjną drogą lub gdy zwykła dieta staje się dla niego niewystarczająca. Polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych oraz energii, w postaci modyfikacji naturalnego jedzenia, tzw. dietoterapia, płynnych diet przemysłowych doustnych lub drogą sztuczną przez zgłębnik lub przetokę odżywczą.
W sytuacji, gdy żywienie drogą przewodu pokarmowego jest niewystarczające lub jest niemożliwe, zespół do spraw leczenia żywieniowego może podjąć decyzję o wdrożeniu procedury częściowego lub całkowitego żywienia pozajelitowego. Wówczas mieszanina składników odżywczych do podania drogą dożylną przygotowywana jest indywidualnie dla pacjenta w szpitalnej aptece z zachowaniem pełnej jałowości.
Do drugiej edycji programu zgłosiło się 58 placówek z całej Polski. Rada ekspertów po przeprowadzeniu certyfikacji nagrodziła 19 szpitali.
Otrzymanie certyfikatu potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej. Statuetkę dla szpitala odebrał dyrektor placówki, Youssef Sleiman.