MIASTO
Stanęli do kulinarnego boju
Była to batalia na patelnie, noże i zdolności kulinarne. Uczniowie klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego stanęli do konkursu „Master Chef. Kreatywny młody kucharz”. W pierwszym etapie uczestnicy musieli rozpoznać zioła i przyprawy. W drugim, z określonej bazy produktów kucharze przygotowali cztery porcje dania głównego.
Uczestnicy mogli wybierać produkty do swoich dań spośród wielu propozycji. – Mamy tu mleko, śmietanę, owoce, warzywa, kasze czy ryż. Główną bazą do potraw jest mięso. Tutaj dajemy zamknięty przedział - wyjaśnia Agnieszka Janus, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZDZ.
Spośród ośmiu zespołów wyłonione zostały trzy najlepsze. Ważne były dobre pomysły, smak i podanie potrawy. Przygotowane dania oceniali członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni.
http://emkielce.pl/index.php/miasto/staneli-do-kulinarnego-boju#sigProGalleriab432d942c9