Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Kiełki brokuła - wszystko, co warto o nich wiedzieć

poniedziałek, 03 czerwca 2024 10:55 / Autor: Paweł Michalec
Kiełki brokuła - wszystko, co warto o nich wiedzieć
Kiełki brokuła - wszystko, co warto o nich wiedzieć
Paweł Michalec
Paweł Michalec

Każdy, kto interesuję się prowadzeniem zdrowej diety, doskonale zdaję sobie sprawę, że warzywa to jeden z najzdrowszych składników, jakie możemy wybrać dla siebie, w trosce o własne zdrowie i wygląd. Na szczególną uwagę zasługują jednak kiełki brokuła, które według licznych badań naukowych dostarczają do naszego organizmu wielu, różnorodnych składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że nie mogło zabraknąć ich także w ofercie naszych gotowych dań, które znane są jako FitApetit.

Kiełki z brokuła i ich krótka charakterystyka 

Kiełki z brokuła są o wiele zdrowsze niż sam brokuł. To niepodważalne twierdzenie. Można dokonać zakupu gotowych kiełków, jak również spróbować wyhodować je samodzielnie- nie są wymagające. Na samym początku należy także zaznaczyć, że kiełki z brokuła zaliczane są do grupy tzw. superfoods, a więc najbardziej cennych składników, które mogą znaleźć się w naszej diecie. W składzie kiełków z brokuła odnaleźć można m.in.: 

  • Witaminę A, C, E, K,
  • Witaminy z grupy B,
  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Selen,
  • Wysokiej klasy białko,
  • Kwasy omega- 3,
  • Błonnik pokarmowy,
  • Chlorofil,
  • Karoten,
  • Antyoksydanty,
  • Sulforafan.

Cechą charakterystyczną kiełków jest nie tylko ich bardzo atrakcyjny smak, ale także wiele walorów zdrowotnych. Nie jest to również żywność, która niedawno stała się znana ludzkości. Według historycznych zapisków, pierwsze wzmianki o kiełkach z brokuła powstały już w starożytności. Przede wszystkim w dawanych czasach kiełki brokuła chroniły żeglarzy przed szkorbutem. 

Kiełki z brokuła i ich cenne właściwości 

Kiełki z brokuła pozytywnie wpływają na ogólne funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo cennym związkiem, który możemy wyróżnić, jest sulforafan. To dzięki niemu kiełki z brokuła wykazują działania przeciwbakteryjne, jak również detoksykujące. Co więcej, według najnowszego badań, kiełki z brokuła wykazują działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy wskazują, że sulforafan, który jest zawarty w kiełkach brokuła, hamuje procesy związane z powstawaniem guzów w piersiach. 

Kiełki z brokuła są także idealnym superfood dla osób, których celem jest zadbanie o własny wygląd. Wykazują one właściwości przeciwstarzeniowe. Regularne spożycie kiełków polepsza ogólną kondycję skóry. 

Zawarte w kiełkach brokuła witamina C sprawia, że o wiele korzystniej będzie funkcjonował układ immunologiczny naszego organizmu. Takie rozwiązanie ma bezpośredni wpływ na to, że będziemy mogli cieszyć się wyższą odpornością. 

To tylko kilka, najbardziej znanych i docenianych właściwości, jakie wykazują kiełki brokuła. Przykłady można mnożyć- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wsparcie układu krążenia, szybsze gojenie ran.

FitApetit - pyszne jedzenie najwyższej jakości 

Szybkie tempo życia sprawia, że wiele osób nie ma wystarczającej ilości czasu, by móc samodzielnie zadbać o swoją dietę. Nic więc dziwnego, że dieta pudełkowa, znana na rynku jako FitApetit, cieszy się tak dużą popularnością i zainteresowaniem wśród szerokiego grona odbiorców. 

 

– Artykuł sponsorowany

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO