Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Zdrowe, sprawdzone i regionalne. W Świętokrzyskiem nie brakuje produktów tradycyjnych

wtorek, 07 października 2025 17:19 / Autor: Aleksandra Rękas
Zdrowe, sprawdzone i regionalne. W Świętokrzyskiem nie brakuje produktów tradycyjnych
Zdrowe, sprawdzone i regionalne. W Świętokrzyskiem nie brakuje produktów tradycyjnych
Aleksandra Rękas
Aleksandra Rękas

Można je kupić bezpośrednio od producenta, w niewielkich sklepikach, gospodarstwach agroturystycznych, a znacznie rzadziej – w dużych marketach. W naszym województwie nie brakuje produktów lokalnych, których pyszny smak od lat doceniają mieszkańcy.

Jak zauważa Jadwiga Gawior z Regionalnego Centrum Informacji Turystycznej, często takie artykuły spożywcze zarejestrowane są jako regionalne.

– To cała gama produktów. Znajdziemy tam nabiał: ser ze Strzałkowa, masło chmielnickie, twarogi z Pierzchnicy. Także pieczywo: bułka dziabana z Wąchocka, precle ze Staszowa. Mamy też warzywa, różnego rodzaju kasze, fasolę korczyńską, chrzan świętokrzyski – wylicza.

Do naszych świętokrzyskich produktów należą również truskawki z Bielin i ich przetwory: dżemy oraz soki. Na liście znajdziemy też śliwki szydłowskie i wszystkie śliwkowe „wariacje”: konfitury, cydry a nawet… ketchupy.

- W okolicach Sandomierza będą to natomiast jabłka, serwowane pod różną postacią, nawet i w formie chipsów. Mamy też ryby z okolic Chmielnika, wiele rodzajów win i cydrów – uzupełnia Jadwiga Gawior.

Jakie jeszcze świętokrzyskie produkty określono jako tradycyjne? W kategorii nabiału mamy również ser sandomierski, jędrzejowski twarożek śmietankowy, ser kozi z Machor i Zagajnicki koziarz. Wśród mięs znajdziemy między innymi kiełbasę swojską opatowską, daleszycką szynkę z beczki, polędwicę tradycyjną z Wąchocka, czy salceson kurozwęcki.

Jeśli chodzi o wyroby piekarnicze i cukiernicze, do tych tradycyjnych należy między innymi chleb bodzentyński, chleb wiejski konecki, chleb żytni kielecki, pączek opatowski, także chleb na maślance z Lipnika.

Wśród naszych lokalnych produktów wymienić można jeszcze opatkowickie wino chlebowe, sok z czarnej jagody z lipowskich lasów, moskorzewską nalewkę miętową, kaszę gryczaną paloną z Antoniowa, czosnek wójczański, czy morelę sandomierską zaleszczycką.

A warto wiedzieć, że nie każdy produkt może trafić na taką elitarną listę. Muszą one spełniać kryteria, które łączą je z konkretnym regionem lub tradycyjnymi metodami wytwarzania. Pełną listę tradycyjnych produktów z naszego województwa znajdziemy TUTAJ.

Wesprzyj nas!
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO