Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

To już sezon na choinki!

środa, 11 grudnia 2024 15:09 / Autor: Aleksandra Rękas
To już sezon na choinki!
To już sezon na choinki!
Aleksandra Rękas
Aleksandra Rękas

Pachnące lasem i gubiące igły, czy może „łatwiejsze w obsłudze”, lecz plastikowe? Do wyboru mamy szereg świątecznych drzewek, a już najwyższa pora rozejrzeć się za swoim, wymarzonym…

Ci, którzy preferują sztuczne choinki, mają zdecydowanie łatwiejsze zadanie. Wystarczy zejść do piwnicy, czy na strych i wydobyć świąteczne drzewko. Choć – jak podkreślają leśnicy – to znacznie mniej ekologiczne rozwiązanie.

– Choć plastikowe drzewko może być „w obiegu” nawet kilkanaście lat, to powstaje z materiałów ropopochodnych, a proces jego rozkładania się trwa bardzo długo. Choinki, na plantacjach, hodowane są na ten cel, ewentualnie pozyskiwane z zabiegów pielęgnacyjnych w lasach – mówi Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce.

Wiele nadleśnictw z naszego regionu, oferuje sprzedaż świątecznych drzewek. Choć przeważnie mieszkańcy regionu wybierają specjalne plantacje, czy markety budowlane.

–  Według naszej tradycji, najczęściej wybierane są świerki i jodły. Ale – na komercyjnych plantacjach – pojawiły się nowe gatunki, które nie są rodzime, lecz dobrze sprawdzają się jako choinki. Wśród chętnie kupowanych jest z pewnością jodła kaukaska, jodła Frazera, świerk kłujący. Wszystkie mają ładne kształty – wylicza leśnik.

Choć cięte drzewka są „jednorazowe” to można kupić i choinkę w doniczce.

–  Niektóre rosną w doniczkach od sadzonki, inne – są wykopywane z gruntu i wsadzane do pojemnika. Niestety, w tym drugim przypadku, nierzadko zbyt mocno przycinane są systemy korzenne i potem roślina może nie przyjąć się w ogrodzie, czy na działce. Nie można oczywiście zapominać o podlewaniu choinki, nie ani zbyt długo trzymać drzewek w domu. Ze względu na wysoką temperaturę w domach, pojawić się mogą młode pędy. Gdy drzewo potem trafi na zewnątrz, nie będzie odporne na niskie temperatury – wyjaśnia Kosin.

Nawet wybierając drzewko cięte, także warto nalać wody do stojaka. Choinka wtedy dłużej zachowa świeżość i nie będzie tak szybko tracić igieł. Za żywe choinki, w zależności od wielkości i kształtu, zapłacimy od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO