REGION
ŚCO i szpital w Czerwonej Górze z certyfikatem potwierdzającym wysoką jakość żywienia
Świętokrzyskie Centrum Onkologii oraz Szpital Specjalistyczny w Czerwonej Górze otrzymały certyfikaty „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Dokument przyznawany przez kadrę ekspertów, potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej.
Celem programu jest upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego. Według obowiązujących przepisów powinno ono być standardem dostępnym w każdym polskim szpitalu, niestety nie wszędzie pacjenci mają do niego odpowiedni dostęp.
Do programu zgłosiło się 58 placówek z całej Polski. Rada ekspertów, po zakończeniu certyfikacji, nagrodziła 19 szpitali. Wśród laureatów znalazły się dwa z województwa świętokrzyskiego – Świętokrzyskie Centrum Onkologii oraz szpital w Czerwonej Górze.
– Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym, co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego chorego ze wskazaniami i jest dostosowane do jego indywidualnych potrzeb – podkreśla prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Wyróżnione placówki podkreśliły, że certyfikat jest podsumowaniem wieloletniej pracy w zakresie żywienia. – Dla nas pacjent jest najważniejszy, zapewniamy mu kompleksową opiekę, najwyższe standardy diagnostyki, leczenia, rehabilitacji i żywienia – mówi prof. dr hab. n. med. Stanisław Góźdź, dyrektor Świętokrzyskiego Centrum Onkologii . – Żywienie kliniczne jest integralną częścią leczenia onkologicznego, poprawia stan zdrowia chorego i pozwala mu przetrwać terapię – dodaje dr inż. Anna Tokarska, dietetyk kliniczny w tej lecznicy.
Youssef Sleiman, dyrektor Szpitala w Czerwonej Górze, podkreślił, że przyznany certyfikat nie odnosi się tylko do żywienia doustnego, ale też pozajelitowego. – Pacjenci po niektórych zabiegach i w ciężkich stanach nie mogą spożywać normalnych posiłków, jednak organizm potrzebuje pożywienia, które musi być zbilansowane i podane w odpowiedni sposób. Certyfikat świadczy o tym, że proces przygotowywania i podawania posiłków jest u nas na najwyższym poziomie – dodał dyrektor.
Organizatorem programu, który przyznaje certyfikaty jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu a swoim patronatem działania objęli m.in. Ministerstwo Zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital, aby wziąć udział w programie, musiał wypełnić formularz zgłoszeniowy, a następnie zgodnie z kryteriami spełnić liczne wymagania, które w kolejnym etapie były weryfikowane przez radę ekspertów, podczas wizytacji.