REGION
Rozpoczynamy Festiwal Smaku!
Dzisiaj (19 czerwca) w regionie świętokrzyskim rusza kolejna edycja dobrze znanego mieszkańcom Festiwalu Smaku. Wydarzenie potrwa pięć dni (do 23 czerwca). W ramach imprezy będzie można spróbować przygotowanych specjalnie na tę okazję przystawek, dań głównych, deserów i drinków.
To już 13. edycja wydarzenia. Jak zwykle dołączyły do niego nie tylko lokale z Kielc, ale również z regionu: Buska-Zdroju, Jędrzejowa, Sukowa. W sumie jest ich dwadzieścia sześć.
Każdy z nich przygotował na tę okazję specjalne menu, które będzie serwowane od poniedziałku do piątku w godzinach otwarcia restauracji.
Wśród propozycji znalazł się m.in. letni chłodnik z melona i mango, mule po indyjsku, ceviche z polędwicy tuńczyka, krem z białych szparagów, fondant z białej czekolady i gorgonzoli, gazpacho arbuzowo-pomidorowe czy tatar z jelenia.
Ceny zostały ujednolicone. To oznacza, że bez względu na rodzaj lokalu i jego lokalizację za przystawkę i danie główne zapłacicie 49 złotych, za deser – 19, z kolei za drink – 15.
Lista restauracji biorących udział w wydarzeniu, wraz ze zdjęciami dań i ich opisami, dostępna jest na stronie internetowej https://festiwal-smaku.pl/miasta/kielce-19-23-czerwca-xiii-edycja/.
https://emkielce.pl/region/rozpoczynamy-festiwal-smaku#sigProGalleria8afa847eac