REGION
Powalczą o „Złotą Patelnię Starosty”
Uczestnicy I Festiwalu „Smaków babiego lata” już 10 października powalczą o „Złotą Patelnię Starosty”. Nagroda ta zostanie wręczona po raz pierwszy. Do udziału w konkursie zgłosiło się 26 zespołów z 12 gmin.
Powalczą one w dwóch kulinarnych konkursach – „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa - danie jednogarnkowe”. Wszystko odbędzie się na terenie Dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach. Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz osób indywidualnych z powiatu kieleckiego.
– Poprzez I Festiwal „Smaków babiego lata” chcemy pokazać, że nasze zapasy na zimę to także doskonały sposób na utrzymanie dobrej formy i zdrowia w okresie spadku odporności. Prawidłowa dieta ma duże znaczenie dla zachowania kondycji, a to, co mamy w ogródkach dostarcza nam wielu witamin i niezbędnych składników pokarmowych. Nie znajdziemy tam konserwantów, sztucznych barwników ani żadnych innych chemicznych dodatków. To po prostu samo zdrowie, dlatego zachęcamy do korzystania z tego dobrodziejstwa – informuje starosta kielecki Mirosław Gębski.
Przygotowane potrawy i przetwory oceniać będzie jury pod przewodnictwem znanego szefa kuchni Mirosława Ciołaka. W skład komisji wejdą: Mirosław Gębski, starosta kielecki; Izabela Dziewięcka, dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki w Starostwie Powiatowym; Przemysław Predygier, dyrektor kieleckiego oddziału Telewizji Polskiej; Janusz Knap, redaktor naczelny Polskiego Radia Kielce oraz Iwona Zasuwa, edukatorka żywieniowa.
Na scenie amfiteatru wystąpią Zespoły Pieśni i Tańca „Furmani” z gminy Bodzentyn, „Piekoszowianie” z gminy Piekoszów, „Ciekoty” i „Żeromszczyzna” z gminy Masłów.
Dla dzieci przygotowano strefę atrakcji z grami wielkoformatowymi. Odbędzie się też ognisko.
Początek wydarzenia o godzinie 13.