Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku

piątek, 28 maja 2021 14:16 / Autor: Magdalena Nowak
Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku
Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku
Magdalena Nowak
Magdalena Nowak

Od dziś (28 maja) restauracje mogą przyjmować gości wewnątrz lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to się odbywa od 15 maja. Możliwe jest maksymalnie 50-procentowe obłożenie. Obowiązuje również dystans między stolikami – zajęty może być co drugi z nich, a odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 metra.

Pomimo reżimu sanitarnego restauratorzy z dużym entuzjazmem podchodzą do otwarcia lokali.

– W przypadku naszej restauracji przyjmowanie gości w lokalu jest kluczowe, ponieważ na zewnątrz mamy tylko kilka miejsc dla naszych gości. Jest to spowodowane tym, że ogródek jest tuż przy ulicy i nie możemy zająć więcej pasa drogowego. Cieszyliśmy się z każdego miejsca udostępnionego w ogródku, jednak teraz radość jest jeszcze większa, ponieważ otwieramy salę restauracyjną, oczywiście z pewnymi obostrzeniami. Tylko 50 procent stolików może być zajętych, jednak to już jest coś. To pozwoli nam na w miarę poprawne funkcjonowanie – mówi Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo w Kielcach.

– Trzeba też zaznaczyć, że rynek gastronomiczny przez pandemię mocno się zmienił. Wielu naszych gości zaczęło zamawiać jedzenie na wynos i tak naprawdę dzięki temu przetrwaliśmy ten trudny okres. Ludzie przyzwyczaili się do zamawiania jedzenia do domu i ta tendencja się cały czas utrzymuje. Liczba klientów zamawiających jedzenie z dowozem wzrosła o ponad sto procent w porównaniu do czasów sprzed pandemii. Nasi goście są spragnieni wizyt w restauracjach, widzimy to po liczbie rezerwacji, na najbliższy weekend nie mamy już wolnych miejsc  – dodaje Grzegorz Romański.

Czas kiedy lokale były zamknięte, dla wielu miejsc nie był czasem straconym. - Staraliśmy się w pełni wykorzystać okres pandemii – odnowiliśmy salę i podłogę. Wprowadziliśmy również kilka orzeźwiających nowości do naszego menu - lody rzemieślnicze i mrożone herbaty – mówi Bartłomiej Makówka z Gospody Echa Leśne. - Z niecierpliwością czekamy na naszych gości. Jesteśmy gotowi na ich przyjęcie. Choć wciąż musimy uważać i stosować się do różnych zasad, to trzeba przyznać, że byliśmy spragnieni powrotu do normalności – dodaje.

Od piątku, 28 maja można także organizować imprezy okolicznościowe w środku lokalu, pod warunkiem, że uczestników nie będzie więcej niż 50. Do tego limitu nie wliczają się osoby zaszczepione.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO