REGION
Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku
![Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku](/media/k2/items/cache/81beda19630bee86fb126da350ea6ff4_XL.jpg)
![Otwarcie restauracji: od dziś można zjeść również w środku](/media/k2/items/cache/81beda19630bee86fb126da350ea6ff4_L.jpg)
Od dziś (28 maja) restauracje mogą przyjmować gości wewnątrz lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to się odbywa od 15 maja. Możliwe jest maksymalnie 50-procentowe obłożenie. Obowiązuje również dystans między stolikami – zajęty może być co drugi z nich, a odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 metra.
Pomimo reżimu sanitarnego restauratorzy z dużym entuzjazmem podchodzą do otwarcia lokali.
– W przypadku naszej restauracji przyjmowanie gości w lokalu jest kluczowe, ponieważ na zewnątrz mamy tylko kilka miejsc dla naszych gości. Jest to spowodowane tym, że ogródek jest tuż przy ulicy i nie możemy zająć więcej pasa drogowego. Cieszyliśmy się z każdego miejsca udostępnionego w ogródku, jednak teraz radość jest jeszcze większa, ponieważ otwieramy salę restauracyjną, oczywiście z pewnymi obostrzeniami. Tylko 50 procent stolików może być zajętych, jednak to już jest coś. To pozwoli nam na w miarę poprawne funkcjonowanie – mówi Grzegorz Romański, właściciel restauracji Monte Carlo w Kielcach.
– Trzeba też zaznaczyć, że rynek gastronomiczny przez pandemię mocno się zmienił. Wielu naszych gości zaczęło zamawiać jedzenie na wynos i tak naprawdę dzięki temu przetrwaliśmy ten trudny okres. Ludzie przyzwyczaili się do zamawiania jedzenia do domu i ta tendencja się cały czas utrzymuje. Liczba klientów zamawiających jedzenie z dowozem wzrosła o ponad sto procent w porównaniu do czasów sprzed pandemii. Nasi goście są spragnieni wizyt w restauracjach, widzimy to po liczbie rezerwacji, na najbliższy weekend nie mamy już wolnych miejsc – dodaje Grzegorz Romański.
Czas kiedy lokale były zamknięte, dla wielu miejsc nie był czasem straconym. - Staraliśmy się w pełni wykorzystać okres pandemii – odnowiliśmy salę i podłogę. Wprowadziliśmy również kilka orzeźwiających nowości do naszego menu - lody rzemieślnicze i mrożone herbaty – mówi Bartłomiej Makówka z Gospody Echa Leśne. - Z niecierpliwością czekamy na naszych gości. Jesteśmy gotowi na ich przyjęcie. Choć wciąż musimy uważać i stosować się do różnych zasad, to trzeba przyznać, że byliśmy spragnieni powrotu do normalności – dodaje.
Od piątku, 28 maja można także organizować imprezy okolicznościowe w środku lokalu, pod warunkiem, że uczestników nie będzie więcej niż 50. Do tego limitu nie wliczają się osoby zaszczepione.
![Sceny rodem z filmu akcji w… Nowej Wsi](/media/k2/items/cache/f02a009a4f5bdf3b203bc68fff0929c6_L.jpg)
![Pobiegnij w szczytnym celu. Zostały ostatnie dwa tygodnie na zapisy](/media/k2/items/cache/8419d3e53727a1484582d80521454c5e_L.jpg)
![Podpalenie wagonu kolejki i kłopoty trojga nastolatków](/media/k2/items/cache/e2a0d890deca0ad20ee1642e14c91a13_L.jpg)
![Rewolucja w leczeniu pacjentów pulmonologicznych w szpitalu w Czerwonej Górze](/media/k2/items/cache/77672b3f0c0d134c9431804038bd5bf8_L.jpg)
![Utonięcia w regionie. Służby biją na alarm](/media/k2/items/cache/27f62f535b1f6b506caf2837fc337fad_L.jpg)
![Cytomammobus dotrze do kolejnych miejscowości](/media/k2/items/cache/08a3196be102b97b8a16c5c452f82f17_L.jpg)
![Miliony na inwestycje w ochronę powietrza w regionie](/media/k2/items/cache/7e32fd3e98a5ebdc673e9c87e81aad4d_L.jpg)
![Oddaliła się z zakładu opiekuńczego. Odnaleźli ją policjanci](/media/k2/items/cache/edde4743d3a9a8e4cc9f3649d1448ac7_L.jpg)
![Wspólne leczenie uzdrowiskowe dla małżonków](/media/k2/items/cache/67ac7a12bc73b9bca724d6498edf3ebf_L.jpg)