REGION
Męcybuły i borsc bioły ze źmiokami, czyli gotowanie z Muzeum Wsi Kieleckiej
Zagrycha bielińska, kugiel, chrzanica, męcybuły i borsc bioły ze źmiokami - przepisy na to wszystko i na znacznie więcej znajdziemy w książeczce kucharskiej "Świętokrzyskie smaki", która ukazała się nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej.
W publikacji nie brakuje przepisów na typowe dla naszego regionu potrawy. Są przystawki, zupy, dania główne, desery oraz nalewki.
– Książeczka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zamknął muzea i pracowników w domach. Chcieliśmy utrzymać kontakt z odbiorcami i postanowiliśmy, że w naszych zasobach poszukamy bardzo dawnych przepisów kulinarnych, które są tradycyjne na Kielecczyźnie – mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
A co dokładnie znajdziemy w "Świętokrzyskich smakach"?
– Chcieliśmy pokazać, jak wykorzystać nasze podstawowe produkty, które są typowe dla świętokrzyskiej kuchni. Mowa tu chociażby o ziemniakach, mące, mleku, kaszy, czy kapuście. Z tych rzeczy naprawdę można stworzyć cuda – zapewnia Beata Ryń.
Przepisy powstały dzięki zaangażowaniu kół gospodyń wiejskich oraz gospodarstw agroturystycznych, które w całej Polsce słyną właśnie z kuchni regionalnej. Niektóre zostały opracowane przez mistrzów kulinarnych, a jeszcze inne pochodzą z bardzo dawnych wydawnictw Muzeum Wsi Kieleckiej. Znalazły się również te spisane gwarą świętokrzyską.
– Postanowiliśmy zostawić niektóre z przepisów właśnie w takiej niezmienionej formie – informuje Beata Ryń. – Mamy na przykład taki na borsc bioły ze źmiokami. Jest napisany w bardzo przystępny sposób. Myślę, że każda gospodyni chętnie dowie się, jak na dawnej wsi kieleckiej przygotowywano tę bardzo charakterystyczną dla naszego regionu i pożywną zupę.
Prezentujemy przykładowy przepis z publikacji:
Dodatkowo książka wzbogacona jest o informacje dotyczące historii kuchni świętokrzyskiej, a także kulinarnych zwyczajów mieszkańców kielecczyzny. Publikacja dostępna jest online na stronie internetowej muzeum, można ją również zakupić w księgarni internetowej MWK. Wersja drukowana jest bardziej rozbudowana.