PUBLICYSTYKA
Radość lata i smutek po finale...
Żal, rozczarowanie, smutek… Nie da się ukryć, że takie właśnie uczucia towarzyszyły nam na początku ubiegłego tygodnia. Nam, czyli całej redakcyjnej ekipie. Z pełnym przekonaniem piszemy całej, bo zarówno eMkowi panowie, jak i panie byli mocno zawiedzeni tym, że Niemcy zostali mistrzami świata w piłce nożnej.
Piłkarskie święto w kraju kawy to już jednak historia. W poniedziałek przyszło nam zaparzyć sobie kawkę właśnie i zabrać się, pomimo smutku, ostro do pracy. Tak jak mówił Gary Lineker, że wszyscy grają, a i tak wygrywają Niemcy, tak i w Kielcach wszyscy grają, ale my musimy grać najlepiej i tradycyjnie przebojowo. Tak więc z bólem w sercach po porażce Argentyny, ale za to z głowami pełnymi pomysłów wprowadzaliśmy Was w kolejny tydzień lata i dbaliśmy o wakacyjną atmosferę.
Wciąż dbamy też o opaleniznę naszych gości na „eMkowym” balkonie. Zapraszamy ich do Studia Letniego, a oni zawsze mogą liczyć na kremy ochronne, wodę i mały poczęstunek. Co najważniejsze: poczęstunek zdrowy, dietetyczny i ekologiczny. O czym rozmawialiśmy w tym tygodniu? Państwo Leszek i Teresa Czekajowie opowiedzieli nam o tajnikach uprawy warzyw bez chemii i niepotrzebnych „przyśpieszaczy” ich wzrostu. Od dietetyczek ze Świętokrzyskiego Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii Sylwii i Pauliny Strojek dowiedzieliśmy się co robić, aby nie przytyć oraz utrzymywać prawidłową wagę ciała. Zasięgnęliśmy też dla Państwa języka, czy przypadkiem nasze emerytury nie zostaną uszczuplone - o wyborze między ZUS a OFE rozmawialiśmy z profesorem ekonomii z UJK Markiem Leszczyńskim. Więcej na ten temat przeczytacie na stronie 9. Po tej lekturze dobrze zdecydujcie, tak jak to zrobiliście wybierając falę 107 i 9 FM. Jesteśmy z Wami, a Wy bądźcie z nami! Przez całe lato!
Robert Majchrzyk