MIASTO
Świętowali
Za nami wielki dzień rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej. Podczas wczorajszego święta Zesłania Ducha Świętego, obchodzili oni swój jubileusz. Tradycja ta sięga 1606 roku.
Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 11 od mszy świętej w Bazylice Katedralnej w Kielcach. Liturgia zainaugurowała obchody 409–lecia powstania cechu rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej.
Ale nie tylko, bo świętowali także rzemieślnicy – piekarze, cukiernicy, ale również przedsiębiorcy. To szczególny dzień dla Przetwórni Mięsa "Kamiński", która obchodzi jubileusz 25–lecia istnienia.
Po mszy świętej uczestnicy w uroczystym przemarszu, przy muzyce orkiestry dętej, udali się do Domu Rzemiosła.
Podczas oficjalnej części imprezy rzeźnicy i wędliniarze uhonorowani zostali odznaką w podzięce za zasługi, a także odznakami Izby Rzemieślniczej w Kielcach.