MIASTO
Świętowali


Za nami wielki dzień rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej. Podczas wczorajszego święta Zesłania Ducha Świętego, obchodzili oni swój jubileusz. Tradycja ta sięga 1606 roku.
Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 11 od mszy świętej w Bazylice Katedralnej w Kielcach. Liturgia zainaugurowała obchody 409–lecia powstania cechu rzeźników i wędliniarzy ziemi świętokrzyskiej.
Ale nie tylko, bo świętowali także rzemieślnicy – piekarze, cukiernicy, ale również przedsiębiorcy. To szczególny dzień dla Przetwórni Mięsa "Kamiński", która obchodzi jubileusz 25–lecia istnienia.
Po mszy świętej uczestnicy w uroczystym przemarszu, przy muzyce orkiestry dętej, udali się do Domu Rzemiosła.
Podczas oficjalnej części imprezy rzeźnicy i wędliniarze uhonorowani zostali odznaką w podzięce za zasługi, a także odznakami Izby Rzemieślniczej w Kielcach.


![[FOTO] Modlitwą i kwiatami uczcili pamięć bohaterów](/media/k2/items/cache/4db1f40fe33aa53b8539d0a1b61c54f9_L.jpg)

![[FOTO] Rekonstruktorzy pamiętali o powstańcach](/media/k2/items/cache/21e8d9fc09bca05258670ea70a7b3287_L.jpg)
![[FOTO+WIDEO] Kielce upamiętniły rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/02f0072e44b993934e0f21a341c41297_L.jpg)


![[PLAN OBCHODÓW] 81. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego](/media/k2/items/cache/1dea57051831da1efcba52d8c3f10926_L.jpg)